Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT:

O:Fl Studio 9.6 beta - pierwsze wrażenia Wasze opinie 2010/10/06 21:12 #9751

• Lecter
  • Lecter Avatar
  • Wylogowany
  • Ekspert
  • Ekspert
  • Otrzymane podziękowania: 3
aa to takie buty :P To w sumie mogli zostawić tą listę patternów. łatwiej było ogarnąć który od czego jest (jeśli ktoś miał porządek w projekcie) a teraz to zgaduj zgadula :D Mogli to już rozwiązać jako regiony.
deus ex machina!
www.myspace.com/lecterpl

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

O:Fl Studio 9.6 beta - pierwsze wrażenia Wasze opinie 2010/10/06 21:18 #9752

• N.E.X.
  • N.E.X. Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forumowicz
  • Platynowy forumowicz
  • Otrzymane podziękowania: 330
Przez Was myślałem, że FL to będzie teraz liniowy sekwencer wielościezkowy na trackach jedną ciągła :P. W takim razie system trackerowy dalej zostaje. Ta lista to faktycznie przeżytek - same minusy, nie używam jej od kiedy jest górna lista. Wklejając patterny jako klipy widać pozycję nut, można pokolorować, podpisać, czysta wygoda.

Dodam jeszcze, że klikając prawym przyciskiem myszy w nutę na playliścię (kategoria patternów) można wybrać każdy wcześniej aktywowany pattern i wszystko ładnie mamy na liście.

O:Fl Studio 9.6 beta - pierwsze wrażenia Wasze opinie 2010/10/06 21:30 #9754

• Pietia
  • Pietia Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Master
  • Master
  • Życie jest jak muzyka po prostu płynie...
  • Otrzymane podziękowania: 193
Lecter napisał:

aa to takie buty :P To w sumie mogli zostawić tą listę patternów. łatwiej było ogarnąć który od czego jest (jeśli ktoś miał porządek w projekcie) a teraz to zgaduj zgadula :D Mogli to już rozwiązać jako regiony.

Być może jest inny sposób ogarnięcia tego. Macie jakiś inny patent?

O:Fl Studio 9.6 beta - pierwsze wrażenia Wasze opinie 2010/10/06 21:47 #9757

• N.E.X.
  • N.E.X. Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forumowicz
  • Platynowy forumowicz
  • Otrzymane podziękowania: 330
Jak wyżej napisałem ;). Lista patternów jest także na górnym pasku playlisty po prawej stronie tego małego dodatkowego przycisku play :).

O:Fl Studio 9.6 beta - pierwsze wrażenia Wasze opinie 2010/10/06 22:48 #9758

• Nihiri
  • Nihiri Avatar
  • Wylogowany
  • Świeżak
  • Świeżak
  • Otrzymane podziękowania: 0
Generalnie na forum Image-Line wybuchła mała bomba właśnie w związku z nową betą i pewnie o tym wiecie. Największy problem to zmiany związane z usunięciem patternów z playlisty i nowe opcje zoom. Zainstalowałem betę, ale nie na długo. Wszystko wygląda dobrze. Wydaje się, że Gol jeszcze bardziej zoptymalizował silnik (kawałek 'just hold on' lubił u mnie czasem chrupnąć na 9.1, a na 9.6 jest praktycznie czysto). Mimo, że korzystam w 90% z pattern-bloków, to nie mam nic przeciwko przymusowej przesiadce na pattern-clipy. Trzeba będzie zmienić trochę przyzwyczajeń, ale wierzę w większe dobro całego przedsięwzięcia, o czym zresztą pisał i Scott i Gol (choć nie podali za bardzo konkretów; jakoś intuicyjnie wydaje mi się, że dzięki pozbyciu się pattern-bloków umożliwiona zostanie opcja 'freeze' dla ścieżek track, choć racjonalnie nie potrafię tego uzasadnić ;)). Świetny (choć jeszcze niedopracowany) plugin pitCher to naprawdę duży, bardzo duży plus. Dlaczego więc betą nie nacieszyłem się za długo?

Bo brak opcji zapisu ustawień zoomu zarówno w playliście jak i piano roll zirytował mnie mocniej niż zwykle. I między innymi również o to jest/był dym na forum. Problem dobrze jest przedstawiony przez jednego z użytkowników tutaj . Wstawiono po prostu automatyczną wartość zoom w piano roll (a przynajmniej jeśli chodzi o nowy widok, bardzo dobry, swoją drogą). Po każdym otwarciu piano roll ustawienia co do zbliżenia czy szerokości okna są resetowane i przywracane na domyślne! Po każdym! Często pracuję w piano roll i często zamykam i otwieram to okno. Perspektywa zmiany rozmiaru zoomu za każdym razem cholernie uprzykrza pracę. W dodatku domyślny zoom jest beznadziejny. Może to i dla kogoś szczegół, ale mnie zawsze irytował brak możliwości automatycznego zapisywania własnych ustawień zoom zarówno w playliście jak i piano roll. To by naprawdę umiliło pracę.

Czekam na pełną wersję 10. Zobaczymy co chłopaki wymyślą i co poprawią. Ale skoro przez trzy lata nie zaimplementowano opcji 'remember playlist and piano roll zoom size', to nie wydaje mi się, żeby zrobiono to tym razem. Co z resztą? Czas pokaże, ale w tym roku wersji dziesiątej raczej się nie spodziewam.

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów!

Ostatnia edycja: przez Pietia. Powód: edycja adresu url

O:Fl Studio 9.6 beta - pierwsze wrażenia Wasze opinie 2010/10/07 06:31 #9760

• Pietia
  • Pietia Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Master
  • Master
N.E.X. napisał:

Jak wyżej napisałem ;). Lista patternów jest także na górnym pasku playlisty po prawej stronie tego małego dodatkowego przycisku play :).

Faktycznie jak mogłem o tym zapomnieć.
Dla potomnych zamieszczam screena prezentującego miejsce z poziomu którego uzyskamy dostęp do wspomnianej przez N.E.X-a rozwijanej listy

Załączniki:

O:Fl Studio 9.6 beta - pierwsze wrażenia Wasze opinie 2010/10/14 06:50 #9815

• Pietia
  • Pietia Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Master
  • Master
Dla tych którzy obawiają się o swoje starsze projekty, oraz brak możliwości otworzenia ich w Fl Studio wykorzystującym wyłącznie klipy z poziomu playlisty (Image Line rezygnuje z bloków patternowych) - potwierdzam, iż wszystkie stare projekty wykorzystujące blokowy system wizualnej prezentacji utworu z poziomu playlisty przy pierwszym otwarciu będą automatycznie konwertowane do klipów (automatyki, zdarzeń oraz audio).

O:Fl Studio 9.6 beta - pierwsze wrażenia Wasze opinie 2010/10/21 05:44 #9901

• Pietia
  • Pietia Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Master
  • Master
Oglądając kolejne nowe prezentacje możliwości Fl Studio na Youtube (chodzi przede wszystkim o prezentacja autora sygnowanego logo: FL Guru) da się zauważyć zupełnie odświeżony (wręcz przebudowany mixer).

Ilość zmian, jakie poczyniono począwszy od wersji 9.1 jest całkiem spora a część zmian naprawdę istotna. - Biorąc pod uwagę fakt, iż w chwili obecnej mamy możliwość testowania wersji bety oznaczonej numerem 9.6 (a przed nami za pewne będą następne) wszystko wskazuje na zbliżającą się premierę Fl Studio 10. Czy ta będzie miała podczas targów Namm Show (które odbędą się w dniach 14 - 17 stycznia 2011)? Przekonamy się już w połowie stycznia.

Zasilane przez Forum Kunena