kaziorkaski napisał:
Ja osobiście staram się osiągnąć co się da tylko, odpowiednio dostosowując głośność, każdego z instrumentów, bez jakichkolwiek efektów (poza tymi oczywiście, które są już nakładane na barwę w samych instrumentach). Wówczas na ogół wystarczy na sumę dodać Fruity Multiband Compressor, z ustawieniem "2 band comp 2". i co najwyżej QuikGuak - UpStereo v2.00 Free Enhancer, by poszerzyć brzmienie.
tzn. że nie uzywasz niczego do poszerzania dynamiki oraz obniżenia peak'ów??? bo jesli komponujesz utwór nagrywając instrumenty (gitara, bas, prekusja) to mozna te slady wysterowac juz podczas nagrywania, ale co w przy[padku korzystania z intrumentów vst??
Prawda jak widać, jest taka, że raczej tej sztuki, ma zadowalającym poziomie, za wielu nie opanowało, co słychać w publikowanych produkcjach.
Zgadzam sie, to dotyczy również i mojej osoby. Dlatego powstał ten post na forum :)
A profesjonalnie?! Profesjonalnie to najlepiej, by było chyba, zgrać każdą ścieżkę do .wav. zadzwonić do najbliższego studia, i dogadać się, co do ceny obróbki tego materiału, a potem cieszyć się z profesjonalnych efektów!
tak ale nie każdemu bedzie opłacało sie zapłacic kilkaset złotych na jeden utwór realizatorowi w studio. Przy odrobinie zacięcia i uważnej nauki oraz eksperymentowania możemy sami nauczyc sie tych rzeczy.
Z tego co ja sie dowiedziałem ogólne zasada jest nastepująca
1. Kompresja - zlokalizowanie i usunięcie peaków oraz uzyskanie zwartego, spójnego brzmienia całości.
2. Korekcja - ogólna poprawa brzmienia.
3. Limiting
Ograniczenie poziomu szczytowego sygnału do maksymalnej dopuszczalnej wartości i podniesienie poziomu średniego (RMS).
Pozdrawiam i zachęcam do dodawania dalszych opinii. Tu w końcu chodzi o jakość nagrania ;]