Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1
  • 2

TEMAT:

kolejność efektów na insertach 2009/06/06 15:57 #4459

• masahuku
  • masahuku Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Ekspert
  • Ekspert
  • Otrzymane podziękowania: 0
Witam,

otóż moje pytanie brzmi następująco:

chyba we wszystkich programach typu DAW inserty w mikserze są ponumerowane np. od 1 do 8 tak jak w FL-u. Zatem jest pewna hierarchia zapinania na tych insertach różnego rodzaju wtyczek efektowo - masteringowych, kompresorów limiterów, expanderów, bramek szumu itp. itd.

chciałbym aby ktoś przybliżył kolejność w jakiej należy zapinać wtyczki na insertach na poszczególnych kanałach oraz na sumie (master).

Nie wiem czy to nie odejdzie od tematu za bardzo ale byłoby super jeśli mniej więcej określilibyście jakiego typu wtyczki zapinacie na poszczególne partie w utworze czyli: stopa, werbel, hihat, talerze, bas, pad i lead zeby uzyskac profesjonalne brzmienie utworu.

wiedza ta na pewno pomoże wielu uzytkownikom

pozdrawiam

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

O:kolejność efektów na insertach 2009/06/06 16:35 #4460

• lsudny
  • lsudny Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forumowicz
  • Platynowy forumowicz
  • aka Blue Void
  • Otrzymane podziękowania: 9

jakiego typu wtyczki zapinacie na poszczególne partie w utworze czyli: stopa, werbel, hihat, talerze, bas, pad i lead

Oj, bardzo wiele. To zależy jakie brzmienie chcę uzyskać.
Siódmego czerwca 2010 roku, o godzinie 16:15, oficjalnie opuściłem to forum.

O:kolejność efektów na insertach 2009/06/06 16:57 #4461

• masahuku
  • masahuku Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Ekspert
  • Ekspert

Oj, bardzo wiele. To zależy jakie brzmienie chcę uzyskać.

Z pewnością :) chodziło mi bardziej o uzyskanie dobrego poziomu od strony technicznej a nie o barwę poszczególnych śladów. Może sprostuje troche...czy kazdy kanał wymaga kompresji?? Jakie zabiegi stosujecie zeby utwór brzmiał profesjonalnie?

O:kolejność efektów na insertach 2009/06/07 09:02 #4464

• lsudny
  • lsudny Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forumowicz
  • Platynowy forumowicz
  • aka Blue Void
  • Otrzymane podziękowania: 9
Ja zrobiłem swój własny template project "Empty" i mam tam automatycznie umieszczonego Soundgoodizera. To mi wystarcza ;]

uzyskanie dobrego poziomu od strony technicznej

No to np. Vanguard, Synth1 itp. Spróbuj poszukać w necie jakichś fajnych wtyk.
Siódmego czerwca 2010 roku, o godzinie 16:15, oficjalnie opuściłem to forum.

O:kolejność efektów na insertach 2009/06/07 09:31 #4465

• masahuku
  • masahuku Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Ekspert
  • Ekspert
Prof. Worminkle napisał:

Ja zrobiłem swój własny template project "Empty" i mam tam automatycznie umieszczonego Soundgoodizera. To mi wystarcza ;]

Tam tzn. gdzie? Na kazdy kanał tylko soundgoodizer? I na sumę tez? Wrzuć swoj wałek to posłucham jak Ci to wyszło.

No to np. Vanguard, Synth1 itp. Spróbuj poszukać w necie jakichś fajnych wtyk.

A Ty nadal o barwie dzwięku....a mi nie o to chodzi! Vanguard, Synth 1, Z3TA+, V-Station, Nexus itp. itd. to nie to o co pytam.

Kompresja, korekcja, limiting, bramkowanie, kluczowanie i jak to wszystko poustawiac na insertach - TO JEST TEMAT TEGO POSTA.

Słyszał tu ktoś o czymś takim?? :)

O:kolejność efektów na insertach 2009/06/07 11:44 #4467

• hash5g
  • hash5g Avatar
  • Wylogowany
  • Senior
  • Senior
  • Otrzymane podziękowania: 1
siema.z tego co pamiętam( w sumei zawsze tak robię) to ; najpierw efekty typu EQ /comp/gate , następnie efekty modulacyjne/przestery itd. a na końcu efekty przestrzenne.Zawsze wychodzi dobrze,Zalezy też co jaki efekt chcesz uzyskać.PzDr!

O:kolejność efektów na insertach 2009/06/07 12:34 #4468

• kaziorkaski
  • kaziorkaski Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forumowicz
  • Platynowy forumowicz
  • Otrzymane podziękowania: 35
Cóż, to temat wymagający, doświadczenia i.... doświadczenia. Nie powiedziałbym, że da się jakkolwiek uogólnić, jakie po kolei mamy stosować efekty. Naprawdę wiele czynników ma na to wpływ. Nie wspominając już o cenie, najczęściej wysokiej, wtyczek do masteringu. Ale zakładając, że chcemy wykorzystywać tylko to co mamy na pokładzie FL, to na pewno nam wystarczy do szeroko poję tego homerecordingu.

Ja osobiście staram się osiągnąć co się da tylko, odpowiednio dostosowując głośność, każdego z instrumentów, bez jakichkolwiek efektów (poza tymi oczywiście, które są już nakładane na barwę w samych instrumentach). Wówczas na ogół wystarczy na sumę dodać Fruity Multiband Compressor, z ustawieniem "2 band comp 2". i co najwyżej QuikGuak - UpStereo v2.00 Free Enhancer, by poszerzyć brzmienie.
Prawda jak widać, jest taka, że raczej tej sztuki, ma zadowalającym poziomie, za wielu nie opanowało, co słychać w publikowanych produkcjach.

Że jednak na poszczególne instrumenty, czy sample, nakładają twórcy sporo efektów, można zauważyć, analizując zamieszczone w FL projekty Cool Stuff. To dość dobre miejsce, by zapoznać, się z tym, co dają poszczególne efekty, oraz jak je stosować. Każdemu polecam bliższe zapoznanie się z technikami tam zastosowanymi!

A profesjonalnie?! Profesjonalnie to najlepiej, by było chyba, zgrać każdą ścieżkę do .wav. zadzwonić do najbliższego studia, i dogadać się, co do ceny obróbki tego materiału, a potem cieszyć się z profesjonalnych efektów!
Potrzeba mądrości by pojąć mądrość: na nic muzyka, gdy publiczność głucha.

www.muzyka-pomojemu.blogspot.com

O:kolejność efektów na insertach 2009/06/12 20:00 #4501

• masahuku
  • masahuku Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Ekspert
  • Ekspert
kaziorkaski napisał:

Ja osobiście staram się osiągnąć co się da tylko, odpowiednio dostosowując głośność, każdego z instrumentów, bez jakichkolwiek efektów (poza tymi oczywiście, które są już nakładane na barwę w samych instrumentach). Wówczas na ogół wystarczy na sumę dodać Fruity Multiband Compressor, z ustawieniem "2 band comp 2". i co najwyżej QuikGuak - UpStereo v2.00 Free Enhancer, by poszerzyć brzmienie.

tzn. że nie uzywasz niczego do poszerzania dynamiki oraz obniżenia peak'ów??? bo jesli komponujesz utwór nagrywając instrumenty (gitara, bas, prekusja) to mozna te slady wysterowac juz podczas nagrywania, ale co w przy[padku korzystania z intrumentów vst??

Prawda jak widać, jest taka, że raczej tej sztuki, ma zadowalającym poziomie, za wielu nie opanowało, co słychać w publikowanych produkcjach.

Zgadzam sie, to dotyczy również i mojej osoby. Dlatego powstał ten post na forum :)

A profesjonalnie?! Profesjonalnie to najlepiej, by było chyba, zgrać każdą ścieżkę do .wav. zadzwonić do najbliższego studia, i dogadać się, co do ceny obróbki tego materiału, a potem cieszyć się z profesjonalnych efektów!

tak ale nie każdemu bedzie opłacało sie zapłacic kilkaset złotych na jeden utwór realizatorowi w studio. Przy odrobinie zacięcia i uważnej nauki oraz eksperymentowania możemy sami nauczyc sie tych rzeczy.

Z tego co ja sie dowiedziałem ogólne zasada jest nastepująca

1. Kompresja - zlokalizowanie i usunięcie peaków oraz uzyskanie zwartego, spójnego brzmienia całości.

2. Korekcja - ogólna poprawa brzmienia.

3. Limiting
Ograniczenie poziomu szczytowego sygnału do maksymalnej dopuszczalnej wartości i podniesienie poziomu średniego (RMS).

Pozdrawiam i zachęcam do dodawania dalszych opinii. Tu w końcu chodzi o jakość nagrania ;]

• Strona:
  • 1
  • 2
Zasilane przez Forum Kunena