Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1

TEMAT:

Czy fl wykorzystuje moc wielordzeniowego procesora ??? 2012/08/19 14:08 #17012

  • markuszxc1
  • markuszxc1 Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Ekspert
  • Ekspert
  • Posty: 81
  • Otrzymane podziękowania: 0
Witam. Jestem wlasnie po zakupie nowego komputerka. Oczywiscie odrazu sie zabralem do testowania fla.

Procesor ktory posiadam to i7 39-30 K i teoretycznie nie powinienem miec problemow z zadnym projektem.

Po odpaleniu pierwszego projektu zaloczonego z flem ' Fall Silently ' zuzycie procesora, jak pokazuje flowski cpu monitor, dochodzi do 70 procent maximum. W tym samym czasie i na tym samym projekcie windows task manager pokazuje zuzycie procesora 10 %.


Moje pytanie: co to oznacza? czy fl studio nie wykorzystuje wszystkich rdzeni? a moze jest jakas opcja no to?

Jestem ciekaw co sadzicie o tym.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Odp: Czy fl wykorzystuje moc wielordzeniowego procesora ??? 2012/08/19 14:11 #17013

  • markuszxc1
  • markuszxc1 Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Ekspert
  • Ekspert
  • Posty: 81
  • Otrzymane podziękowania: 0
Aha i jeszcze jedno. Jest jakis sposob zeby korzystac z wiecej niz 2 gb ramu w fl?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Odp: Czy fl wykorzystuje moc wielordzeniowego procesora ??? 2012/08/19 14:48 #17016

  • Pietia
  • Pietia Avatar
  • Wylogowany
  • Master
  • Master
  • Życie jest jak muzyka po prostu płynie...
  • Posty: 4748
  • Otrzymane podziękowania: 188

Aha i jeszcze jedno. Jest jakis sposob zeby korzystac z wiecej niz 2 gb ramu w fl?


Zachęcam do przestudiowania tego tematu ( Fl Studio w 64-bitowej wersji )

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Odp: Czy fl wykorzystuje moc wielordzeniowego procesora ??? 2012/08/19 15:35 #17017

  • markuszxc1
  • markuszxc1 Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Ekspert
  • Ekspert
  • Posty: 81
  • Otrzymane podziękowania: 0
Dzieki Pietia. Czyli wynika z tego ze sprawa ramu jest rozwiazana przez opcje keep long aoudio on disk i jest to tylko rozwiazanie dotyczace sampli jezeli dobrze rozumiem.

Temat z przed 2 lat i jestem ciekaw czy dalej nie ma planow na wersje 64 bit.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Odp: Czy fl wykorzystuje moc wielordzeniowego procesora ??? 2012/08/19 19:09 #17021

  • N.E.X.
  • N.E.X. Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forumowicz
  • Platynowy forumowicz
  • Posty: 2600
  • Otrzymane podziękowania: 330
Żeby wszystko w pełni wykorzystać musisz mieć 64 bitowy system, 64 bitowy program i 64 bitowe wtyczki do niego. Wtedy tak program jak i wtyczki będą miały dostęp do więcej niż ~3,15GB ramu. W praktyce same programy mają ograniczenie do 2GB więc wtyczka musi się tym podzielić z DAW i wychodzi znacznie mniej w środowisku 32 bitowym.

Mała rewolucja za sprawą dysków SSD sprawia, że pakowanie w ram nie musi być koniecznością i dalej na 32 bitowym systemie można pracować z multisamplami :). Mowa tu bardziej o systemie Win XP, bo jak ktoś już posiada Win 7 to nie ma sensu używać jej 32 bitowej wersji tylko od razu 64 bity.

Każdy system od Win XP wzwyż obsługuje wielordzeniowość, a to jak zostanie ona wykorzystana zależy już od programu. Upewnij się jeszcze, że opcja ta jest zaznaczona. Znajduje się w opcjach audio w tabelce CPU.

FL Guru pokazywał kiedyś na filmie dlaczego zużycie procesora i pamięci jest znacznie wyższe niż w innych programach, oraz nie zgadza się wskazaniami systemu. Twierdzą, że wskaźnik FL jest bardziej dokładny i uwzględnia różne inne problemy. A ja uważam, że jest po prostu mniej wydajnie, bo o ile w Reaper faktycznie jest kilkukrotnie mniejszy wskaźnik i można uznać, że jest zaniżony i pobierany z Windowsa to tyle przy 16 wtyczkach Dune CM które teraz mam w projekcie na KVR OSC jest szczytowo może z 30%, ale nie przycina zupełnie nic. FL już by padł u mnie dawno. Na tych samych sterownikach także w Reaper pracuje przy 512 punktach bez żadnych trzasków, w FL jest to możliwe dopiero od 1024, przy 512 trzeszczy nawet na jednej wtyczce.

Optymalizacja owoca to długi temat który sprowadza się do jednego... FL Studio jest napisane w Delphi.

pl.wikipedia.org/wiki/Delphi

Tak, następca Turbo Pascala, tyle że obiektowy i wizualny. Język ten jest bardzo słabo rozwijany i wspierany, nie ma wielu możliwości, niesamowite, że Image Line dokonało takiego rozwoju programu przy pomocy tego narzędzia. Dochodzą jednak do skrajnych możliwości - Delphi jest 32 bitowe i raczej nie wskazuje na to, że powstanie kiedykolwiek wersja 64 bitowa. Przepisanie programu na inny język raczej nie wchodzi w grę. Zapędzili się w drogę bez wyjścia. Delphi jest dla języków programowania trochę czymś takim jak Synth Maker dla wtyczek. Są skrypty, są języki, ale programu nadrzędnego się nie przeskoczy, dlatego niemal zawsze wtyczka napisana od zera w np. C++ będzie lepsza i bardziej wydajna niż ta z SM.

Co dalej? Nie mam pojęcia, wydaje mi się, że Image Line nie wystosowało żadnego oficjalnego stanowiska w tej sprawie i pracują z dnia na dzień bez konkretnych planów rozwoju, co widać w wersji w nowej wersji beta.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Odp: Czy fl wykorzystuje moc wielordzeniowego procesora ??? 2012/08/22 12:20 #17039

  • kaziorkaski
  • kaziorkaski Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forumowicz
  • Platynowy forumowicz
  • Posty: 618
  • Otrzymane podziękowania: 35

Żeby wszystko w pełni wykorzystać musisz mieć 64 bitowy system, 64 bitowy program i 64 bitowe wtyczki do niego. Wtedy tak program jak i wtyczki będą miały dostęp do więcej niż ~3,15GB ramu. W praktyce same programy mają ograniczenie do 2GB więc wtyczka musi się tym podzielić z DAW i wychodzi znacznie mniej w środowisku 32 bitowym.

Co dalej? (...)


Wydaje mi się, że wprowadzenie Wrappera obsługującego pluginy 64bit (w trybie Bridged) rozwiązało powyższy problem.
To, że wydajność FLa jest jaka jest, to już wiadomo od zawsze ;)


Pani tu ładnie na filmiku tłumaczy co i jak ;)




Najnowsze wersje mają już taki Wrapper, albo można sobie ręcznie update zrobić:

Potrzeba mądrości by pojąć mądrość: na nic muzyka, gdy publiczność głucha.

www.muzyka-pomojemu.blogspot.com

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • Strona:
  • 1
Zasilane przez Forum Kunena