Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT:

O:FL Studio 10 za 50% ceny 2010/12/23 22:54 #10608

• Nihiri
  • Nihiri Avatar
  • Wylogowany
  • Świeżak
  • Świeżak
  • Otrzymane podziękowania: 0
Raczej beta. Dziesiątka ma wyjść jakoś w marcu, z tego co wyczytałem na forum. Ale może się to zmienić.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Ostatnia edycja: przez Nihiri.

O:FL Studio 10 za 50% ceny 2010/12/23 23:24 #10609

• Pietia
  • Pietia Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Master
  • Master
  • Życie jest jak muzyka po prostu płynie...
  • Otrzymane podziękowania: 193
Na pewno przed pojawieniem się stabilnej wersji do dyspozycji trafią ze dwie wersje RC (release candidate - jedna może dwie - kandydujące do wydania stabilnego). Tak było zanim światło dzienne ujrzała stabilna wersja "dziewiątki".

O:FL Studio 10 za 50% ceny 2010/12/23 23:31 #10610

• N.E.X.
  • N.E.X. Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forumowicz
  • Platynowy forumowicz
  • Otrzymane podziękowania: 330
Nihiri: Wybacz, nie dostałem maila powiadamiającego, a nie sprawdzam codziennie PW ;).

O:FL Studio 10 za 50% ceny 2010/12/24 12:16 #10612

• psysutra
  • psysutra Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forumowicz
  • Platynowy forumowicz
  • Od Transu piękniejsza jest tylko cisza...
  • Otrzymane podziękowania: 44
A jest w końcu wiadome jak będzie wyglądać kompatybilność projektów z FL9? Czy odpalą i będą hulać jak należy?
Goa rządzi, Goa prowadzi, Goa nigdy Cię nie zdradzi!

O:FL Studio 10 za 50% ceny 2010/12/24 13:36 #10613

• Pietia
  • Pietia Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Master
  • Master
  • Życie jest jak muzyka po prostu płynie...
  • Otrzymane podziękowania: 193
psysutra napisał:

A jest w końcu wiadome jak będzie wyglądać kompatybilność projektów z FL9? Czy odpalą i będą hulać jak należy?

Tak odpalając projekt z poprzednich wersji (wykorzystujących patterny) nastąpi autokonwersja patternów do odpowiednich klipów.

O:FL Studio 10 za 50% ceny 2010/12/24 14:40 #10614

• psysutra
  • psysutra Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forumowicz
  • Platynowy forumowicz
  • Od Transu piękniejsza jest tylko cisza...
  • Otrzymane podziękowania: 44
No i teraz kurdek mam dylemat- praca na patternach cholernie mi odpowiadała- z tego względu, że mogłem sobie rozgraniczyć- automatyzacja tu, nutki tu.

Biorąc pod uwagę, że numery moje składają się zazwyczaj z 40 do 80 (!) patternów- krajst, jak ja ogarnę to z poziomu nowej playlisty?
Goa rządzi, Goa prowadzi, Goa nigdy Cię nie zdradzi!

O:FL Studio 10 za 50% ceny 2010/12/24 14:41 #10615

• N.E.X.
  • N.E.X. Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forumowicz
  • Platynowy forumowicz
Hmm...

Z początku podobał mi się ten pomysł aby zlikwidować to co zbyteczne, ale... No właśnie - przecież patterny w niczym nie wadziły, a są osoby co dalej korzystają z tego systemu playlisty. Było by wszystko ok, gdyby nie to, że jak na razie nie wprowadzili nic w zamian. Podsumowując od wersji 9.1 do 9.7 zmieniło się co niżej następuje:

- Playlista w formie patternów została zlikwidowana na rzecz klipów nie oferując nic nowego w zamian więc mamy progres w tył jak na razie
- Nowe skróty klawiaturowe ułatwiające pracę czy autosave które co powinny być już dawno w darmowym patchu, a nie jako update do zbliżającej się 10 wersji programu.
- Nowy widok piano rolla czy miksera czyli tylko względy estetyczne
- Pitcher i NewTone, które NIE będą dostępne w pełnej wersji programu, prawdopodobnie nawet nie w Signature Bundle, bo z tego co widzę, to jest jednorazowy zakup Producer Edition + Kilka wtyczek w danym czasie jednorazowo.

Jakbym o czymś zapomniał to mnie poprawcie, ale widać nie było to nic znaczącego aby to zapamiętać i nie byłoby na wyżej wymienionej liście ;). Można by powiedzieć, że dużo rzeczy już dawno zostało wymyślone i jest dla nas dostępne, ale w takim wypadku nie robi się nowej wersji która nic nie zmienia. O_o

O:FL Studio 10 za 50% ceny 2010/12/24 15:30 #10616

• N.E.X.
  • N.E.X. Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forumowicz
  • Platynowy forumowicz
W którymś temacie była dyskusja na temat tej nowej playlisty z klipami i ktoś tam nie mógł ogarnąć jak się nią posługiwać. Zrobiłem na szybko małe porównanie (wrzucam na speeda, bo za duży obrazek, żeby normalnie go wrzucić):

Tutaj link do pełnowymiarowego screena
.

Na górze i na dole jest to samo. Są to puste patterny tylko przykładowo. Generalna różnica jest taka, że clipy są bardziej praktyczne i przejrzyste do pracy na plyliście ponieważ można mutować i wyciszać daną partie czego nie można zrobić z patternami. W dodatku robi się większy porządek kiedy na ścieżkę np. Bass możemy wrzucić różne wariacje i ułożenia tego instrumentu nie rozbijając go na X partii jak ma to miejsce w starym systemie. O podglądzie nut nie wspominam, bo to bardzo rozjaśnia widok, ale na przykładzie niestety tego nie widać, bo patterny są puste ;).
Załączniki:

Ostatnia edycja: przez Pietia.
Zasilane przez Forum Kunena