Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1

TEMAT:

Native Instruments co zrobili dobrze glos muzyka, nie inwestora 2026/01/30 15:54 #26254

• Pietia
  • Pietia Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Master
  • Master
  • Życie jest jak muzyka po prostu płynie...
  • Otrzymane podziękowania: 194
Nie jestem inwestorem ani ekspertem finansowym.
 Moim biznesem — i pasją — jest pisanie muzyki najlepiej, jak potrafię. Muzyki, która coś czuje, która potrafi unieść projekt, przy którym pracujemy, na możliwie najwyższy poziom.
 Zamiast skupiać się wyłącznie na tym, co poszło nie tak w kontekście problemów finansowych Native Instruments, chciałbym zwrócić uwagę na to, co — moim zdaniem — zrobili naprawdę dobrze, oraz oddać należny szacunek ludziom, którzy przez lata tworzyli jedne z najciekawszych narzędzi w historii muzyki elektronicznej.
 Moje pierwsze doświadczenia z NI to takie syntezatory jak Absynth, FM7 (później FM8), Reaktor oraz cała masa fascynujących eksperymentów, z których wiele nie przetrwało próby czasu. Były jednak unikalne. Do dziś uważam, że Reaktor i Absynth to niedocenione potęgi brzmieniowe, które znakomicie się zestarzały.
 Z czasem oferta Native Instruments rozszerzyła się o kolejne znakomite narzędzia — Massive, FM8, reaktorowe ensemble’e takie jak elegancki Razor, czy dzikie procesory pokroju Guitar Rig, którego możliwości sięgają daleko poza zwykłe gitarowe przestery.
 Nie sposób nie wspomnieć o Kontakt — prawdziwym kolosie, który na zawsze zmienił sposób strumieniowania sampli. Kto dziś jeszcze pamięta Gigastudio? A kto mógłby wtedy przewidzieć, jak głęboko i daleko rozwiną się możliwości współczesnych samplerów?
 Integracja Plugin Alliance oraz iZotope była, moim zdaniem, bardzo trafnym ruchem — znacząco poszerzyła ekosystem NI o jedne z najlepszych narzędzi klasy studyjnej dostępnych na rynku.
 Native Instruments odegrało ogromną rolę w kształtowaniu mojego języka brzmieniowego i sposobu ekspresji. Nie ma co się oszukiwać — dali nam mnóstwo radości, przestrzeń do eksperymentów i narzędzia, które inspirowały całe pokolenia twórców.
 Chciałbym więc podziękować Stephanowi Schmidtowi, Volkerowi Hinzowi, a także Brianowi Clevingerowi oraz wszystkim pracownikom Native Instruments — dawnym i obecnym — za lata ciężkiej pracy i za instrumenty oraz efekty, które pomogły urzeczywistnić niezliczone muzyczne wizje i marzenia.
 Szczerze mam nadzieję, że obecna sytuacja zostanie rozwiązana w sposób, który nie pozostawi ani pracowników NI, ani użytkowników ich narzędzi na lodzie.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

• Strona:
  • 1
Zasilane przez Forum Kunena