Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1

TEMAT:

Save muzy 2009/10/17 19:28 #5405

• pietrek
  • pietrek Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Świeżak
  • Świeżak
  • Otrzymane podziękowania: 0
Witać. Chodzi o taką rzecz: chciałbym zrobić save'a ze swoją muzą do formatu flp ( lub podobnego ), jednak zawierającego tylko samą muzę bez wyświetlania przy load'zie tych wszystkich efektów itd. Coś na zasadzie konwersji pliku do wave lub zipped file,. lecz który by nie zmieniał brzmienia dźwięków i głośności, i nie zawierał tyle miejsca. Chciałbym móc go wstawić do pattern'u tak, jak wstawia się sample, bądź wysłać znajomemu bez zmian w brzmieniu, lecz, żeby on nie widział tego, co i jak zrobiłem ( konwersja na wave pliku 550 kB flp zajmuje 30 MB i nie brzmi tak, jak w oryginale, a konwersja na zipped file, choć nie zmienia brzmienia, zajmuje 120 MB! ). Oczywiście można to zrobić w jakimś rejestratorze ala Wave Lab, ale nie chce mi się bawić z ustawianiem parametrów, żeby to brzmiało tak jak w oryginale.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

O:Save muzy 2009/10/17 19:51 #5406

• psysutra
  • psysutra Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forumowicz
  • Platynowy forumowicz
  • Od Transu piękniejsza jest tylko cisza...
  • Otrzymane podziękowania: 44
Powiem tak- napisz to raz jeszcze, bo nic z tego kompletnie nie rozumiem.
A zwłaszcza 120MB rozmiaru ZIP-u. Ile tam sampli wpakowałeś?
Goa rządzi, Goa prowadzi, Goa nigdy Cię nie zdradzi!

O:Save muzy 2009/10/18 10:09 #5407

• pietrek
  • pietrek Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Świeżak
  • Świeżak
Co do zip: jak przekonwertowałem flp ok. 550kB to mi wyszło 120MB. A efektów nie mam za dużo - przy Athlon'ie XP 1800+ z 512 RAM'u obciążenie procka mam na 25 %, więc chyba nie za dużo. :) A to i tak dlatego, że na pattern'y mam powkładane wave po 30MB. A wave mam tam powkładane dlatego, że nie wiem jak zrobić save'a z muzy, który bez zmiany brzmienia i jakiś kompresji by miał właśnie 550kB i można go było potraktować jako sampel. Normalnie robiąc save'a w flp masz w tym pliku zapisane oprócz muzy wszystkie ustawienia efektów, więc nie można go otworzyć inaczej niż przez "open" jednocześnie ładując wszystko, co jest z nim związane: efekty itd. - nie możesz go wsadzić na channel w pattren'ie, prawda? A ja chcę zrobić tak, żeby go właśnie można było wsadzić na channel w pattern'ie - tak jak to się robi z samplami czy wave. Jak nagrasz muzę w wave to masz przecież zawartą w nim tylko muzę - tak samo chcę zrobić z flp. Jak jeszcze nie skapowałeś o co mi chodzi - pytanie uznaję za nie ważne. Prościej nie wytłumaczę a i w końcu jakoś sobie poradzę.
Z góry dzięks i na ra.

O:Save muzy 2009/10/18 10:10 #5408

• pietrek
  • pietrek Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Świeżak
  • Świeżak
Aha! Bo mnie tu dawno nie było - gdzie jest muza forumowiczów?

O:Save muzy 2009/10/18 20:04 #5411

• psysutra
  • psysutra Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forumowicz
  • Platynowy forumowicz
  • Od Transu piękniejsza jest tylko cisza...
  • Otrzymane podziękowania: 44
Plik flp zawiera tylko informacje: układy step sequencera, układ patternów w playliście, ustawienia instrumentów, insertów, kanałów miksera oraz ścieżki do sampli na twardym dysku- NIE ZAWIERA TO JAKICHKOLWIEK SAMPLI!

A że zip Ci zajmuje 120MB przy czym naładowałeś do każdego patternu 30 megabajtowy "sampel", to się nie dziw, że taki rozmiar osiągnąłeś...
Goa rządzi, Goa prowadzi, Goa nigdy Cię nie zdradzi!

O:Save muzy 2009/10/18 22:18 #5412

• pietrek
  • pietrek Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Świeżak
  • Świeżak
Tjaaa. No cóż. To to ja wiem. Ale myślę, że skoro ludzie latają w kosmos a na FL można zrobić naprawdę profesjonalnie brzmiącą muzę, to chyba w natłoku nowych 300 (wow!) opcji z wersji na wersję można by chyba wstawić opcję, dzięki której można by te "odnośniki" i "ustawienia" móc wstawiać na channel pattern'u. A tak zrobisz fajne cuś i chcesz to wstawić do innego utworu i ... Powiedziałbym, ale mnie admin w końcu stąd wywali ( już parę razy mnie wyciął, skubaniec - pozdro! ). Można nagrać wave, zip, poodtwarzać score'y, piano itd. albo zrobić to jakimś dużo prostszym i mniej pamięciożernym sposobem, którego nie znam, a znać chciałbym.
Mimo wszystko dzięks za zainteresowanie.

• Strona:
  • 1
Zasilane przez Forum Kunena