Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1

TEMAT:

Co z tym kółkiem?!!! 2009/07/27 00:28 #4776

• pietrek
  • pietrek Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Świeżak
  • Świeżak
  • Otrzymane podziękowania: 0
Sprawa jest taka: wrzucam Absynth'a na sekwencer i nagrywam (REC-PLAY) melodyjkę.Po akcji widzę ją piękniutką na piano roll'u. Niestety nie mogę nagrywać zabaw np. pitch'em. Chcę nagrywać powykręcane dżwięki a tu nic! Mam FL 4.1 i używam klawiatury kompa, nie MIDI - może w tym jest problem?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Ostatnia edycja: przez Pietia.

O:Co z tym kółkiem?!!! 2009/07/27 09:59 #4777

• lsudny
  • lsudny Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forumowicz
  • Platynowy forumowicz
  • aka Blue Void
  • Otrzymane podziękowania: 9
Ponieważ FL Studio nie ma możliwości "bezpośredniego" łączenia knobów/sliderów we wtyczkach VST, (czyli nie tak jak się to odbywa we wtyczkach typu native - PPM na knob/slider -> Edit events / Create auto clip), musisz w browserze znaleźć następujące foldery:

Current project -> Automation -> Nazwa wtyczki -> Parametry typu "pitch bend", "pitch bending", "pitch mod" itp.

Jak już znajdziesz odpowiednią pozycję, klikasz ją PPM i wybierasz Edit events (bo Auto clips pojawiły się w FL Studio 5). Tam rysujesz sobie odpowiednie wykresy automatyzacji pitch bendu. Powinno zadziałać. :)

A klawiaturą komputerową nie zdziałasz w tej sprawie kompletnie nic. Uwierz mi :)
Siódmego czerwca 2010 roku, o godzinie 16:15, oficjalnie opuściłem to forum.

Ostatnia edycja: przez lsudny.

O:Co z tym kółkiem?!!! 2009/07/28 17:47 #4793

• pietrek
  • pietrek Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Świeżak
  • Świeżak
  • Otrzymane podziękowania: 0
Dzięki za odp., ale do tego już doszedłem. Można też kręcić Pitch'em w Channel settings i nagrać Event. Niestety albo jestem głuchy i ślepy, albo czasem klawiaturki z Absynth'a i Ch. Set. różnią się głośnością i Pitching (nawet po dostosowaniu zakresu) też nie działa tak jak powinien.Myślałem, że jakbym podłączył kontroler MIDI to może gdzieś bym w ustawieniach trafił na to, co mi potrzebne. Mimo wszystko dzięki. Może mógłbyś mi dać mail'a bo mam jeszcze parę pytań od. FL i samego procesu tworzenia muzy ( np. korzystanie z kompresora, nagrywanie wokalu na żywca do patern'ów, full polish instrukcja itp.).

Ostatnia edycja: przez pietrek.
  • Strona:
  • 1
Zasilane przez Forum Kunena