Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1

TEMAT:

Prawda czy Kolejna legenda ;D 2013/07/07 21:04 #20798

• dezler
  • dezler Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Ekspert
  • Ekspert
  • Otrzymane podziękowania: 18
Witam mam takie trochę głupie pytanie ale spotkałem się z ludźmi którzy tak twierdzą i nie wiem co o tym sądzić.

Czy to prawda że stare wersje Fl Studio jak 5 czy 8 zżerają mniej procesora i pamięci ram niż najnowsze wersje?
Bo mi się wydaj że powinno to być im nowsza wersja tym powinna zżerać mniej.

Pozdrawiam
Werset, 1991, Rap.

Chcesz Bity ? Napisz, jakoś się dogadamy.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Prawda czy Kolejna legenda ;D 2013/07/08 09:26 #20800

• Pietia
  • Pietia Avatar
  • Wylogowany
  • Master
  • Master
  • Życie jest jak muzyka po prostu płynie...
  • Otrzymane podziękowania: 193
Witaj, zadałeś dość trudne pytanie, a to z uwagi na fakt iż zapewne mało kto korzysta ze starszych wydań. Każda nowa edycja teoretycznie wnosi poprawki optymalizacyjne których celem jest obniżenie zużycia CPU oraz ilości pamięci RAM.
W mojej ocenie takie optymalizacje są potrzebne, jednakże nie można w nieskończoność optymalizować i obniżać zużycia CPU - po prostu jest to nie możliwe.
Aplikacja nie jest cały czas się rozrasta, a jej realia dostosowywane są do aktualnie obecnych w sprzedaży komputerów (które cały czas przyśpieszają).
Za tę wiadomość podziękował(a): dezler

Prawda czy Kolejna legenda ;D 2013/07/08 13:18 #20802

• kaziorkaski
  • kaziorkaski Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forumowicz
  • Platynowy forumowicz
  • Otrzymane podziękowania: 35

dezler napisał: Witam mam takie trochę głupie pytanie ale spotkałem się z ludźmi którzy tak twierdzą i nie wiem co o tym sądzić.

Czy to prawda że stare wersje Fl Studio jak 5 czy 8 zżerają mniej procesora i pamięci ram niż najnowsze wersje?
Bo mi się wydaj że powinno to być im nowsza wersja tym powinna zżerać mniej.

Pozdrawiam

Producent podawał że minimalne wymagania dla starszych wersji wyglądały tak:

FL Studio 8 potrzebuje:
Pentium III, Athlon XP (any processor supporting SSE instructions),
or Intel Mac with Bootcamp (running XP or Vista)
Windows 2000/XP/2003/Vista (32-bit & 64-bit)
256MB RAM
200MB free hard disk space
Windows-compatible soundcard with DirectSound drivers. ASIO drivers are required for audio recording (FL installer comes with generic Asio4All drivers)

FL studio 7:
Windows ME/200(3)/XP or Vista. FL Studio will run on an Intel Mac in Bootcamp (running Windows) or Parallels. The faster the CPU, the more channels & FX you will be able to run simultaneously.
Recommended System Requirements:
- minimum Pentium III or Athlon XP (any processor supporting SSE instructions) - Windows 2000/XP/2003/Vista
- minimum 256MB ram
- 200MB free hard disk space
- Windows compatible soundcard with DirectSound drivers, ASIO drivers required for audio recording (FL installer comes with generic Asio4All drivers)

FL Studio 6:
Windows 95/98/ME/2000 lub XP
karta dźwiękowa
200 MB wolnej przestrzeni na dysku
minimum Pentium II
16 MB pamięci
stacja CD-ROM

Dla porównania wymagania obecnej wersji FL Studio 11:

2Ghz Intel Pentium 4 / AMD Athlon 64 (or later) compatible CPU with full SSE2 support. The faster your CPU and more cores it has the more you will be able to do simultaneously. Download and test the demo!
32 or 64 Bit versions of Windows 8, Windows 7, Vista, XP (with service pack 3).
Running XP (with service pack 3), Vista or Windows 7 (in 32 or 64 Bit)
1 Gb or more RAM recommended
1 Gb free disk space
Soundcard with DirectSound drivers. ASIO/ASIO2 compatible required for audio recording (FL Studio installs with generic ASIO4ALL drivers)

A tu ciekawostka Fruity Loops 1 za FREE! - już od jakiegoś czasu.

Dla mnie jest jasne że starsze wersje muszą dawać sobie lepiej radę na nowszym sprzęcie, sam mam kopię każdej poprzedniej(od czasu zakupu) i widzę, jak rosną wymagania z wydaniem każdej nowej wersji, bo sprzęt którym dysponują użytkownicy jest coraz mocniejszy, więc dlaczego się ograniczać ;)
Efekty wizualne i inne niby to potrzebne sprawki pożerają wielką część mocy procka, chociaż nie znam się na szczegółach. Ale mnie się podobają te coraz to nowe wodotryski od IL. Żeby tylko w podobnym tempie można było upgradować swój sprzęt co oni wydają nowe wersje ;) hehehe.
Potrzeba mądrości by pojąć mądrość: na nic muzyka, gdy publiczność głucha.

www.muzyka-pomojemu.blogspot.com

Ostatnia edycja: przez kaziorkaski.

Prawda czy Kolejna legenda ;D 2013/07/08 15:33 #20805

• N.E.X.
  • N.E.X. Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forumowicz
  • Platynowy forumowicz
  • Otrzymane podziękowania: 330
Ludzie mówią swoje a IL broni się że FL Studio precyzyjniej pokazuje wskaźniki zużycia procesora dlatego są wyższe. Sprawdziłem osobiście i guzik prawda, może mają trochę racji ale nie jest dokładnie tak jak twierdzą. FL Studio zużywa dużo zasobów i to jest fakt. Pisałem tutaj kiedyś o porównaniu tych samych narzędzi grających te same melodie pod FL Studio jak i Cockos Reaper, owoc wyłożył się bardzo szybko, Reaper nawet nie drgnął. Podejrzewam że między wersjami będzie to samo.

Prawda czy Kolejna legenda ;D 2013/07/08 15:46 #20807

• dezler
  • dezler Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Ekspert
  • Ekspert
  • Otrzymane podziękowania: 18
Dziękuje za Wszystkie odpowiedzi, widzę jest to bardzo ciekawy temat i dużo ciekawych informacji się od was dowiedziałem przez co wzbogaciłem swoją wiedze w tym temacie 5!
Werset, 1991, Rap.

Chcesz Bity ? Napisz, jakoś się dogadamy.

• Strona:
  • 1
Zasilane przez Forum Kunena