Witam, dzisiaj chciałbym Wam przedstawić poradnik o tworzeniu muzyki elektronicznej w którym postaram się odpowiedzieć na wasze pytania oraz zakreślić jak wygląda proces tworzenia (przynajmniej jak ja to robię) muzyki. To raczej tyle co chciałem powiedzieć na wstępie, życzę miłej lektury
-LocoMatt
Spis treści :
1. Muzyka elektroniczna.
2. Co jest nam potrzebne?
3. Co to znaczy?
4. Podstawy.
5. Poradniki/Style muzyczne (5.1)
6. Skróty klawiszowe.
1. Muzyka elektroniczna – muzyka tworzona głównie lub wyłącznie za pomocą elektrofonów (elektromechanicznych i elektronicznych instrumentów muzycznych)
oraz urządzeń elektronicznych przetwarzających dźwięki pozamuzyczne lub generowane przez tradycyjne instrumenty akustyczne.*
To była profesjonalna definicja, lecz dziś będę mówił wam o muzyce elektronicznej tworzonej za pomocą komputera. Muzyka komputerowa różni się od zwykłej elektronicznej tym ,że używamy
programów czyli wtyczek ( patrz punkt 3). Wtyczki te składają się z różnych filtrów,oscylatorów i innych "pokręteł" (patrz punkt 3) które nam umożliwiają modulowanie
dźwięku i tworzenie niesamowitych efektów dźwiękowych.
2. Co jest nam potrzebne?
a)Obowiązkowym wyposażeniem jest :
program do tworzenia muzyki w tym przypadku
FL Sudio
myszka
klawiatura
słuchawki/głośniki (najlepiej jakieś z górnej półki)
b)wyposażenie w zależności od funduszy:
klawiatura sterująca (więcej w 3.h)
różne miksery o których innym czasem napiszę
3. Co to znaczy?
W muzyce elektronicznej istnieje wiele skrótów o których wypadało by wiedzieć lecz na razie wypiszę najważniejsze i będę je aktualizował:
a)
BPM - Beats Per Minute czyli uderzenia na minutę określa to ilość dźwięków w ciągu jednej minuty (głównie tyczy się rytmu perkusji),
b)
MIDI - Musical Instrument Digital Interface wytłumaczę to po swojemu może to być plik w którym są zapisane elektroniczne nuty które można dodać w szybki sposób do instrumentu elektronicznego (wtyczki patrz punkt c) lub jest to rodzaj sygnału wysyłany od kontrolera MIDI do naszego komputera,
c)
Wtyczki VST/VSTi - Virtual Studio Technology są to elektroniczne instrumenty/efekty. Ten rodzaj instrumentów obsługuje program którym dziś się zajmujemy czyli FL Studio,
d)
Pattern - palety (porównam je do warstw w programach graficznych typu Gimp itp.) można na nich układać perkusję i inne dźwięki
e)
Piano roll (patrz 4) - jest to inaczej można nazwać "pięciolinia" na której układamy nuty,
f)
Sample - czyli dosłownie mówiąc próbki a inaczej pojedyncze dźwięki głównie perkusje (można ściągać też z internetu),
g)
Loopy - po polsku pętle czyli (głównie) gotowa perkusja/linia basowa,
h)
Klawiatura sterująca - potocznie keyboard lub popularne kontrolery MPC/MPD,
i)
Sampling - sposób tworzenia utworów za pomocą próbkowania (ang. sampling), czyli wycinania elementów z innego utworu lub tworzenia własnych np. "solówki" gitary i wklejenie do naszego utworu lub wycinanie pojedynczych dźwięków np. dźwięk stopy (jeden z bębnów w perkusji),
j)
Mastering - ostateczne nakładanie efektów, filtrów, poprawianie jakości dźwięku, do tego wykorzystuje się Mikser (poniżej) w przypadku FL Studio
4. Podstawy
Po włączeniu programu ukazuje się nam takie coś
[img]media/kunena/attachments/legacy/images/locomat0.png[/img]
1 - BPM (3.a)
2 - Różne opcje
3 - Playlist - tu układamy poprzednio ułożone sekcje stworzone na paternach (paletach/warstwach):
4 - Tu wybieramy palety
5 - Możemy tu układać perkusję
6 - Tu jest lista z samplami (3.f)
7 - Mikser - tutaj nakładamy efekty i poprawiamy jakość dźwięku
5. Style/Poradniki
Tutaj mam prośbę do was jakie style was interesują ? Jakimi chcecie się zająć ? Piszcie w postach ja postaram się je opisać oraz powiem jakie panują w nich "reguły" i będę opisywał tworzenie muzyki.
Mój schemat tworzenia utworu wygląda tak :
Chęć > pomysł > słuchanie różnych utworów > opis na papierze > zarys w FL Studio > zbieranie materiału > sklejenie do "kupy"/mix > mastering > nagranie > publikacja
A. Wgrywanie wtyczek
Aby wgrać wtyczki trzeba wejść (domyślnie) C:\Program Files\VstPlugins. Następnie uruchomić FL Studio, z paska po lewiej stronie wybrać Channels>Add one>More...>Refresh>Fast Scan i wykryje nam wtyczki. Są one zaznaczone na liście kolorem
czerwonym i trzeba kliknąć na kwadracik aby pojawiła się literka "F".
5.1 Style muzyczne
Rap
Teoria
Zacznijmy od podstaw i co jest nam potrzebne:
BPM 90 standardowo (wartość często ta waha się od ok. 77 do 110 BPM
Sample
Wiem że lista potrzebnych rzeczy nie jest zaskakująca, ale o to chodzi w tym gatunku że jego budowa jest zasadniczo prosta.
Gatunek ten opiera się głównie na samplingu (patrz wyżej). Nie jest to trudny gatunek ponieważ utwór może się składać z samej perkusji i wokalu. Ale przejdźmy do budowy - podstawą jest perkusja w której
stopa (kick) nakreśla rytm, następnie do tego dochodzą
werble (snare) ,
"klaski" (clap'y) oraz
hi-haty (rodzaj talerza w perkusji). W tle często występuje
Sub Bass czyli linia basowa z syntezatora (łatwo ją uzyskać na wtyczce
3x Osc) oraz różne sample np. ze starych winyli które nadają rasowe brzmienia. Wielu wykonawców stosuje sampling lub znane motywy, przykładem takiego wykonawcy jest np. NAS i jego utwór "I Can" w którym jest wykorzystana melodia Beethovena "Für Elise" (pol. "Dla Elizy"). Budowę ogólną opisałem i jest to już wystarczająca wiedza teoretyczna, aby przejść do praktyki.
Praktyka
NOWE
[img]media/kunena/attachments/legacy/images/locomat1.png[/img]
1. Ustaw tempo na 95 BPM
2. Wybierz sample i ułóż je np. tak jak na zdjęciu (od góry kick, hat, clap)
3. Ułóż perkusję na playliście
[img]media/kunena/attachments/legacy/images/locomat2.png[/img]
1. Z listy sampli wybierz HIP_Bass_2
2. Wrzuć to na nowy pattern i ułóż nutki tak jak ja
[img]media/kunena/attachments/legacy/images/locomat3.png[/img]
1. (ramka u góry) Channels > Add one > Fruity Soundfont Player
2. (ramka na patternie) Ułóż nuty tak jak ja na nowym patternie
[img]media/kunena/attachments/legacy/images/locomat4.png[/img]
Kanał w mikserze:
1 - Kick
2 - Hat
3 - Clap
4 - Bas
5 - Smyczki
(na chwilę obecną bez masteringu z czasem to zaktualizuję)
Teraz wszystko umieść na playliście i zachwycaj się swoim pierwszym utworem Hip- hopowym
Efekt końcowy:
Załącznik Forum-HipHOp.mp3 nie został znaleziony
(C.D.N)
6. Skróty klawiszowe
F.A.Q (Tu będę umieszczał najczęściej zadawane pytania przez Was dotyczące skrótów oraz obsługi FL Studio)
Q: pytanie
A: odpowiedź
Q: Jak wyodrębnić wokal od podkładu muzycznego?
A: Nie ma za bardzo takiej możliwości. Zostaje szukać wokalu w internecie.
P.S
W razie jakiś uwag, nieporozumień proszę pisać w temacie.
Poradnik napisany w 100% prze zemnie.
NIE KOPIOWAĆ BEZ MOJEGO POZWOLENIA!
*źródło Wikipedia