Kręcisz pokrętłem, do którego chcesz stworzyć automation clip. Np. niech to będzie rezonans filtra. Z menu kanału wybierasz: last lweaked parameter -> create automation clip.
Menu kanału znajduje się w tym miejscu:
[img size=150]media/kunena/attachments/legacy/images/wrapper_last_tweaked.jpg[/img]
Wszystkie niestandardowe wtyczki otwierają się we wrapperze. Automatyzację do wtyczek FL-a robi się znacznie łatwiej. Wystarczy kliknąć PPM na wybranym pokrętle i z menu wybrać interesującą nas pozycję. Jeżeli korzystamy z zewnętrznej wtyczki (załadowanej do wrappera), trzeba najpierw poruszyć pokrętłem i postępować dalej według instrukcji, które podałem. Z tego samego menu można też wybrac opcję browse parameters. W browserze wyświetli nam się lista wszystkich parametrów wtyczki wraz z funkcjami midi cc. Wystarczy wtedy kliknąć PPM na interesujący nas parametr i z menu wybrać co chcemy z nim zrobić.
=============================
Mamy sobie pattern z jakąś tam melodyją
[img size=150]media/kunena/attachments/legacy/images/melodia_pattern.jpg[/img]
Chcemy sobie nagrać ruch jakiejś gałki. Niech to będzie odcięcie filtra
[img size=150]media/kunena/attachments/legacy/images/cutoff_knob.jpg[/img]
Możemy to zrobić na kilka sposobów.
1. Automation clip
Tak jak tłumaczyłem wcześniej z menu kanału wybieramy last tweaked parameter -> create automation clip.
Kiedy to zrobimy, w sekwencerze pojawi się nowy kanał o nazwie automation clip - parametr. Automatycznie w playliście pojawi nam się "wykres" naszego klipu
[img size=150]media/kunena/attachments/legacy/images/playlist_clip.jpg[/img]
Teraz wystarczy sobie go wyedytować za pomocą myszki, klikając i przeciągając poszczególne punkty linii. Tadam! Gotowe.
2. Edit events
Drugim sposobem jest edycja eventów. W tym celu wybieramy pusty pattern i z menu kanału wybieramy last tweaked parameter -> edit events. Otworzy nam się okno, w którym edytujemy nasz ruch gałki
[img size=150]media/kunena/attachments/legacy/images/events.jpg[/img]
Teraz wystarczy wrzucić nasz pattern do playlisty w miejscu, w którym chcemy aby nasze pokrętło się kręciło
[img size=150]media/kunena/attachments/legacy/images/events_playlist.jpg[/img]
Tadam! Gotowe.
3. Ręczne nagrywanie.
Ostatnim sposobem jest nagrywanie ręczne. W tym celu znów wybieramy pusty pattern, na którym nagramy nasz ruch gałki (tak samo jak w poprzednim przykładzie).
[img size=150]media/kunena/attachments/legacy/images/record_pattern.jpg[/img]
Klikamy przycisk record (na pasku tempa zaraz obok play/stop). Pojawi nam się menu z zapytaniem co chcemy nagrać
[img size=150]media/kunena/attachments/legacy/images/record_menu.jpg[/img]
Naszym celem jest nagranie ruchu gałki czyli automatyzacji. Wybieramy więc z menu automation & score. Wciskamy play i ruszamy naszym pokrętłem. Kiedy skończymy naciskamy stop. Mój czas nagrywania wynosił 5 sekund. Pattern automatycznie wydłużył się do tego właśnie czasu
[img size=150]media/kunena/attachments/legacy/images/record_finished.jpg[/img]
Teraz wystarczy nasz pattern umieścić w miejscu, w którym chcemy aby nasze pokrętło się kręciło i.....Tadam! Gotowe.