Witam serdecznie,
mam następujący problem. Ostatnio znalazłem sampel, który trwa 16 sekund. Wrzuciłem go do Fruity Slicera i ułożyłem melodię, która w miarę mi się podoba, ale jest strasznie uboga. Chciałbym poszczególne Slicy wrzucić na Pattern i później na Mikser, żeby to wszystko nabrało kolorów. Nie jest jednak problemem sam sposób, bo wiem, że mogę to zrobić Edisonem, ale problemem największym jest fakt, że zagrana melodia Slicami w Piano Roll Slicera jest pocięta w odpowiedni sposób, ponieważ długość zielonych bloczków w Piano Roll Slicera jest odzwierciedleniem długości rzeczywistej danego Slica. Np. jeden Slice trwa 2 sekundy, więc zielony bloczek w Piano Roll Slicera jest dłuższy. Kolejny Slice trwa 0.5 sekundy, więc zielony bloczek jest krótszy. Jeśli chodzi o moje działanie to zmieniłem długości zielonych bloczków niektórych Sliców na krótsze i otrzymany, skrócony dźwięk Sliców tworzy fajną pętle. Jednak kiedy wrzucam danego Slica do Edisona, a pozniej na Pattern i gram nim w Piano Rollu ma jedną, niezmienną długość, nieważne czy zielony bloczek jest krótszy czy dłuższy. Pętla zagrana takimi dźwiękami jest już zupełnie inna i nie ma sensu, żeby poszczególne dźwięki wrzucać na Mikser. Gdybym wiedział jak zmierzyć dokładnie długość wcześniejszych Sliców, pociąłbym to w Edisonie i byłoby po sprawie, ale niestety nie wiem czy w ogóle jest taka możliwość. Na oko próbowałem, ale niestety pętla nie jest już tak płynna. A może jest sposób żeby wrzucić to z Piano Roll Slicera bezpośrednio na Mikser? Przepraszam za wywód i dziękuję z góry za każdą pomoc. Pzdr