Z 4 mega ramu wiele nie zwojujesz, dokup jakieś 2 giga ;).
A tak poważnie to Asio nie wymaga zbyt wiele konfiguracji. Z Asio4All jest tak, że raz działa lepiej a raz gorzej - zależy od karty dźwiękowej. Pisze o tym nawet w instrukcji do FL Studio aby do pracy wybrać ten driver który współpracuje najlepiej z daną konfiguracją. Do nagrywania zewnętrznego niestety Asio potrzebne jest więc możesz sobie przełączać na ten czas. Też tak kiedyś miałem na karcie PCI C-Media, lepiej działało na "podstawowym sterowniku dźwięku" niż na Asio. Co innego interfejsy audio z dedykowanymi sterownikami Asio - żadne nie powinny mieć taki problemów. Dziwne, że Sound Blaster ma takie problemy, ale nie ukrywając do muzyki właśnie dlatego się nie nadaje, w dodatku Creative nie robi wcale lepszych kart od innych konsumenckich dźwiękówek - grzebałem ostatnio w tym temacie bo wykład robiłem o udźwiękowieniu ;). Dzisiaj posiadają zaledwie kilka % całego rynku co było dla mnie zaskoczeniem jak na "popularność" Creativa. Jak już jest w kompie to niech jest, ale zakup specjalnie do muzyki odpada jakby ktoś czytał z zewnątrz ten post :).
PS Na stacjonarnym kompie, starszym ale lepszym, z Realtekiem HD Asio tnie bardziej niż na laptopie z jakimś lipnym Audio Conexant gdzie działa prawie 2x lepiej niż na oryginalnych sterach. Jakbym skonfigurował to tego nie zmienię.