1. Nie jestem w stanie się tutaj dużo wypowiedzieć ale mogę Ci tylko poradzić abyś poczytał trochę fachowych opracowań, budowanie zamkniętej kabiny i wypychanie jej pianką nie jest dobrym pomysłem, w najgorszym przypadku będziesz miał dźwięk jak z wnętrza samochodu.
2. Kwestia gustu, oba sprzęty są z wyższej półki. Osobiście postawiłbym na M-Audio, Nektar jest nastawiony głównie na integrację z Reasonem i stąd wysoka cena, moim zdaniem zbyt wysoka. Air też cenę ma zawyżoną. Zastanów się nad zwykłym Axiomem prawie o połowę tańszym, większość z tych wodotrysków i tak nie będzie Ci potrzeba, wszystko programuje się myszką bo z kontrolera ciągle przypisywanie wszystkiego to nieporozumienie a suwaki nie są zmotoryzowane więc podpinanie do miksera to porażka. Radziłbym zainwestować w dobrą i mniejszą klawiaturę plus osobno pady, o syntezatorach zapomnij, wszystko i tak jest cyfrowe a workstation mają bardzo nienaturalne brzmienia prawdziwych instrumentów.
4. Nie ma to większego znaczenia, 5 cali jak i 8 cali to zazwyczaj monitory bliskiego odsłuchu więc ich zadaniem nie jest wypełniać całego pomieszczenia a idealnie wpadać do Twoich uszu pod odpowiednim kątem i tak dalej. Większa membrana daje niższe częstotliwości ale też potrzeba lepszej akustyki aby zapanować na odbiciami. 5 cali to taki standard do domowej pracowni i nie tylko.
5. Zapomnij o FL Studio, dobry DAW ale nie ma rewelacji, szczególnie kiedy chcesz poważnie myśleć o produkcji. Nagrywanie audio tam po prostu leży i nic nie zapowiada się na jakąkolwiek zmianę. Od dziwnego sposobu nagrywania przez Edisona czy playlistę po brak konkretnych ustawień i nagrywanie zawsze w stereo, nawet materiałów monofonicznych. Cubase klasyka, alternatywy to może być Presonus Studio One czy Cockos Reaper, ostatecznie Ableton Live jednak tutaj sposób pracy jest trochę inny (jak kto woli).
6. Nexus i Omnisphere to romplery, szkoda pieniędzy na takie coś, mimo świetnych brzmień. Sylenth to niby klasyka, powinien być odpowiedni aczkolwiek przy takim budżecie można polecić NI Komplete 9 gdzie znajdziesz niesamowitą ilość narzędzi, od syntezatorów to perkusje i brzmienia, dosłownie wszystko.