A więc tak - po pierwsze dzięki N.E.X. za wyczerpującą odpowiedź. Faktycznie musiałem się chwilę nad tym zastanowić i poszperać tu i tam.
Po drugie - utrzymuję, że kwestia nagrywania przy wyborze tego sprzętu się dla mnie nie liczy. Prosty powód, nie mam na razie czasu na takie rzeczy, nigdy się tym nie parałem i w muzyce spełniam się na scenie. Zdaję sobie sprawę, że jestem zdecydowaną mniejszością na tym forum, ale postanowiłem sięgnąć po poradę właśnie tutaj bo w końcu to jak sama nazwa mówi vsti.pl :)
A więc w tym momencie są dwie drogi, którymi można pójść:
1) jak nazwałeś "domowy" wzmacniacz słuchawkowy
2) klasyczny interfejs do pracy audio
Rozważmy więc plusy i minusy (oczywiście mowa o sprzęcie w ustalonym przedziale cenowym):
1) PLUSY: - ze względu na brak wejść i przedwzmacniaczy za tę samą cenę dostajemy najprawdopodobniej lepszy dźwięk na wyjściu w porównaniu z 2)
MINUSY: - brak wyjść zbalansowanych
- sterowniki nieprzystosowane do pracy z dźwiękiem a jedynie do odsłuchu
2) PLUSY: - posiada wyjścia zbalansowane
- najprawdopodobniej lepsze sterowniki niż w przypadku 1)
- jak sama nazwa mówi sprzęt przeznaczony jest DO PRACY AUDIO
MINUSY: - czyt. PLUSY 1)
Podsumowując, opcja pierwsza byłaby lepsza gdybyśmy rozpatrywali sprzęt znacznie droższy gdzie płaci się za wspomniane wyjścia i sterowniki. Po przemyśleniach myślę, że jednak pójdę tą drugą drogą, ponieważ sprzęt ten będzie wykorzystywany na scenie a nie w domu.
Z firm jakie wymieniłeś znalazłem dwie ciekawe pozycje:
-
skladmuzyczny.pl/interfejs-audio-usb-foc...te-scarlett-2i2.html
-
www.djshop.pl/i4123,presonus,presonus-audiobox-usb.html
Czy któryś z tych interfejsów jest lepszy od drugiego w kwestii odtwarzania dźwięku? Czy raczej nie będzie tutaj zauważalnej różnicy?