Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1

TEMAT:

Torez- Jeszcze raz // pierwszy projekt na FL-u 2010/07/24 23:43 #8949

• torez
  • torez Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Senior
  • Senior
  • Otrzymane podziękowania: 6
witam ,po długim namyśle zdecydowałem się zamieścić mój pierwszy projekt na fl-studio , nie wiem jak to nazwać chyba taki pop-rock . komentujcie i bądźcie wyrozumiali dopiero zaczynam . wokal jest nie za bardzo bo domowym sposobem nagrywany , no ale dopiero nabieram doświadczeń . oczywiście wszystkie uwagi i wskazówki mile widziane pozdrawiam.

Moderator: Zmieniłem nazwę tematu, proszę wziąć pod uwagę w jaki sposób została zmieniona i się do niej zastosować w przyszłości.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Ostatnia edycja: przez psysutra.

O:pierwszy projekt na fl-u 2010/07/25 08:28 #8951

• Ahremov
  • Ahremov Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forumowicz
  • Platynowy forumowicz
  • W muzyce wszystko jest mozliwe (Novation)
  • Otrzymane podziękowania: 17
Motyw melodyjny podchodzi pod plagiat.Gdzies to juz slyszalem.Moze na ktoryms weselu? ;)
"o mila moja,czy zdradzilem kiedys cie?"czy to nie ten motyw?Lub baaardzo podobny.
Chyba Papa Dance to byl ,moge sie mylic.
Co do wokalu to jeszcze ostro falszujesz, ale brawo za odwage.
Perka w porzo raczej.
W kazdym razie zaskoczyles mnie he he

...jeszcze jeden raaaz... wpada w ucho ;)

O:pierwszy projekt na fl-u 2010/07/25 10:51 #8952

• Pietia
  • Pietia Avatar
  • Wylogowany
  • Master
  • Master
  • Życie jest jak muzyka po prostu płynie...
  • Otrzymane podziękowania: 193
Faktycznie jak na pierwszy projekt, naprawdę nieźle. Co się rzuca w ucho? W tle słychać charakterystyczne brzmienie Slayera.
Osobiście zrezygnowałbym z tak dużej ilości pogłosu na ścieżce wokalnej, uwydatniłbym linię basu, na moim sprzęcie w ogóle jej nie słyszę.

Tak jak napisał Ahremov - wpada w ucho.

O:pierwszy projekt na fl-u 2010/07/25 20:33 #8962

• torez
  • torez Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Senior
  • Senior
Ahremov wydaje mi sie ze myślisz o kawałku Top One - o miła moja ale ja nie widze żadnego podobieństwa do tego numeru no ale to twoje wrażenia i szanuje to ,a co do lini basu to u mnie jest właśnie troche za głośno myślałem że właśnie do basu bedziecie sie" czepiać" że za głośno a tu sie okazuje że jest za cicho heheh. co do wokalu no zgadzam sie są fałsze ponieważ nie robiłem go jeszcze w Celemony Melodyne bo nie bardzo wiem czy warto . dzieki za cenne uwagi i pozdrawiam.

O:pierwszy projekt na fl-u 2010/07/25 22:06 #8964

• N.E.X.
  • N.E.X. Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forumowicz
  • Platynowy forumowicz
  • Otrzymane podziękowania: 330
torez napisał:

ale ja nie widze żadnego podobieństwa do tego numeru

Taka muzyka to parę akordów na krzyż i bardzo proste melodie, nie mówiąc o tekstach, także podobieństwo nie zawsze oznacza plagiat, łatwo zrobić coś co już jest w taki sposób, także luz ;).

torez napisał:

co do wokalu no zgadzam sie są fałsze ponieważ nie robiłem go jeszcze w Celemony Melodyne bo nie bardzo wiem czy warto . dzieki za cenne uwagi i pozdrawiam.

O_O

Wszystko spoko, ale tą końcówką mnie dobiłeś. Napisałeś to jakby melodyne było rzeczą oczywistą...

Ludzie ćwiczą wokal latami, aby opanować wszystko do perfekcji, szczególnie w takiej muzyce. Co jak przyjdzie zaśpiewać na żywo na jakimś weselu, jak to napisał Ahremov? Melodyne najczęściej stosuje się do drobnych poprawek, a nie do poprawiania całego wokalu (chyba, że mówimy o popkulturze i gwiazdeczkach) - jest to możliwe ale według mnie tak się nie powinno robić, bo to oszustwo ;]. Czekam, aż technika pójdzie do przodu i ludzie nie będą musieli się uczyć grać na instrumentach tylko na łatwiznę wpisać w soft sax + guitar = generuj melodie i akompaniament + zaśpiewaj z syntezatora i generuj losową barwę głosu. Drażnią mnie tego typu praktyki, bo to tak jakby sportowiec brał koksy żeby od razu mieć efekty zamiast ćwiczyć jak inni.

Ostatnia edycja: przez N.E.X..

O:pierwszy projekt na fl-u 2010/07/25 22:08 #8965

• 1nf3ct3d
  • 1nf3ct3d Avatar
  • Wylogowany
  • Ekspert
  • Ekspert
  • Otrzymane podziękowania: 0
witam linia basowa jest zbyt plaska uwydatnij ja troche ten slayer w tle to fakt jak admin napisal , moje spoztrzezenie jest takie ze jesli komponujesz muzyke w ktorej jest wokal to wokal powinien byc na pierwszym planie bo to on jest gwiazda tego kawalka w twoim przypadku on gdzies gra w tle ,. MIX jest kompletnie do d... poniewaz wszytko gra na jednym poziomie tzn natezenie sygnalow lewy glosnik i prawy jest takie same , zmien to koniecznie postraj sie dac nie ktore sciezki bardziej na lewy kanal a nie ktore bardziej na prawo uzyskasz wtdy troszke wiecej przesrzeni przez co twoj mix nabierze wiekszej wyrazistosci

co do wokalu piszesz ze chchesz uzyc melodyne , uwazam ze ta wtyczka to tylko strata kasy jesli rozumiesz na jakiej zasadzie ona dziala to powinienes sobie poradzic z samym fl studio poszukaj na youtube jest sporo tutoriali odnosnie vocali

pozdrawiam

O:pierwszy projekt na fl-u 2010/07/25 22:41 #8966

• torez
  • torez Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Senior
  • Senior
dzieki za komentarze . własnie tego oczekiwałem . Jestem całkowitym amatorem , dopiero zaczynam tak naprawde przygode z fl-em traktuje to jako fantastyczną zabawe i nie moge sie tutaj z nikim równać . większość z was ma fl- w jednym palcu tym malutkim, słuchając muzyki tworzonej przez was zauważyłem że ogromna wiekszość robi instrumentalne utwory i raczej inną muzyke . wiem że mój wokal zostawia wiele do życzenia ale jak to mówią nie odrazu Rzym zbudowali i mimo wszystko zdecydowałem się zamieścić ten projekt. może wiecej osób zdobedzie sie na odwage i bedą zamieszczać swoje projekty z wokalem . co do mixu masz kompletną racje ponieważ nic nie mixowałem . mixing nie jest prostą sprawą zwłaszcza dla początkujących ale siadam i jutro i postaram sie coś pomieszać a jakie bedą tego efekty to nie wiem . dzieki i pozdrawiam

• Strona:
  • 1
Zasilane przez Forum Kunena