Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1

TEMAT:

Arena 2009/11/10 21:23 #5871

• Michal92
  • Michal92 Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Senior
  • Senior
  • Otrzymane podziękowania: 0
Wykonawca: Michal92
Tytuł: Arena
Gatunek: trance??
Czas: 5.19
Format: mp3

Komentarz: Witam. Jestem początkujący. Na Fl siedzę pół roku, ale nie mam czasu siąść na dłużej - szkoła itd. W ogóle z muzyką mam styczność od niedawna. Utwór cały zrobiony z miesiąc temu, ale niedopracowany. M.in. brak przejść, zły mastering. Dlatego też postanowiłem go tutaj zamieścić. Nie wiem jak słychać realnie, bo utwór robiony na Creativach T6100 5.1. Proszę o rady i wasze odczucia, jak u was to brzmi (krytyka wskazana, ale weźcie pod uwagę, że dopiero się uczę).

Link: michal92k.wrzuta.pl/audio/5pFAhsDTKoa/arena

P.S. Zapewne głośność perkusji jest zła. Największy problem to dla mnie to kompozycja perkusji i mastering. Pewnie też przez brak odsłuchów.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

O:Arena 2009/11/10 23:27 #5873

• masahuku
  • masahuku Avatar
  • Wylogowany
  • Ekspert
  • Ekspert
Nie jest źle jak na początek. Ogólnie udało Ci sie zrobić fajny klimat ale:

1) utwór jest strasz nie monotonny!! jesli chciałes go dac do oceny to było skrócic o połowe chociaż :D bo myslałem ze sie w koncu rozkręci cos ale sie nie doczekałem...
2) kick i clap zdecydowanie za cicho!!
3) open hihat i lead troche za głosno
4) masteringiem sie nie martw...nawet go nie rób, najpierw zajmij sie miksem jak dojdziesz do wprawy w miksie to byc moze nie bedziesz potrzebował masteringu ;] nawewt najlepsi oddaja komus innemu do zmasterowania. Dobry miks to podstawa.

Pozdr.

O:Arena 2009/11/11 13:54 #5893

• Michal92
  • Michal92 Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Senior
  • Senior
Tylko clapa w ogóle nie ma w tym utworze :D Może chodzi Ci o Close hihat?

Chodziło mi o to żeby utwór był spokojny.

A co rozumiesz przez to, że jest monotonny? Jest kiklka różnych melodii... ale może faktycznie mógłby być krótszy.

O:Arena 2009/11/11 14:03 #5894

• masahuku
  • masahuku Avatar
  • Wylogowany
  • Ekspert
  • Ekspert
tamtego posta pisałem chyba dosc pozno w nocy...clapa nie ma ale jest snare i tez chodzilo o closed hihat.

Monotonny bo przez 5 minut gra to samo w kółko, w połowie trzeciej minuty zrobiłes breakdown tylko poprzez usuniecie perkusji. Kawałek jest spokojny ale i monotonny.

O:Arena 2009/11/11 14:15 #5896

• Michal92
  • Michal92 Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Senior
  • Senior
no tak napisałem na początku, że przejść nie ma :) muszę nad tym popracować. Chodziło mi o ogólne odczucia - to co jest za cicho lub za głośno, co jeszcze pozmieniać.

Czyli co jest nie tak? Krótko mówiąc.
1. Zbut długi.
2. Kick, closed hihat, snare za cicho? (kick ok, ale co do snarea to mi wydaje za głośno ale to może tylko moje odczucia)
3. open hiihat i lead za głośno

Coś jeszcze?

O:Arena 2009/11/11 14:27 #5898

• masahuku
  • masahuku Avatar
  • Wylogowany
  • Ekspert
  • Ekspert
Michal92 napisał:

Czyli co jest nie tak? Krótko mówiąc.
1. Zbut długi.
2. Kick, closed hihat, snare za cicho? (kick ok, ale co do snarea to mi wydaje za głośno ale to może tylko moje odczucia)
3. open hiihat i lead za głośno
[/quote]

Najlepsza metoda jesli nie masz odpowiedniego odsłuchu to metoda prób i błędów. Ja Ci nie powiem co poprawic w jakm stopniu. Po prostu robisz wałek renderujesz do mp3 wypalasz na cd lub kopiujesz na pendraka i odsłuchujesz wszedzie gdzie możesz i na czym mozesz (np. w samochodzie, na zwykłej wieży, na babcinym radiu ;]) potem nanosisz odpowiednie korekty i i znow wracasz do odsłuchiwania az w koncu efekt bedzie zadowalający.

O:Arena 2009/11/11 14:35 #5900

• Michal92
  • Michal92 Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Senior
  • Senior
No tak tylko z tym dużo roboty jest :D a tutaj napisałem i już się dowiedziałem mniej więcej co i jak :)

ale wszelakie rady dalej mile widziane :D

• Strona:
  • 1
Zasilane przez Forum Kunena