Nie ma czegoś takiego jak domyślne ustawienia Asio4All, w każdym programie można je ustawić inaczej, w jednym większą w drugim mniejsza i tak zostaną zapamiętane. Sprawdź dokładnie jaki masz ustawiony bufor konkretnie w DAW, może być zupełnie inny niż w Maschine czy Reasonie. 512 sampli powinno być optymalną wartością aby równo zagrać a potem nieznacznie wyrównać nagranie.
MIDI samo w sobie nie ma latencji, no może mikroskopijne wartości bo w końcu sygnał przez przewód tez musi pokonać prawa fizyki, ale nie ma to kompletnie żadnego znaczenia. Nie powinno być więc żadnych samoistnych przesunięć. Latencja dotyczy ustawień bufora wyrażonego w samplach i jest powiązana z czasem jaki dajesz komputerowi na przetworzenie sygnału, po zapełnieniu bufora sygnał jest przesyłany na wejście lub wyjście i stąd się bierze opóźnienie. Dodatkowo niektóre wtyczki mogą potrzebować większego bufora na przetworzenie swoich algorytmów, wliczają się w to szczególnie skomplikowane pogłosy czy korektory o liniowej charakterystyce, czasami także wtyczki typowo masteringowe. To z kolei możesz sprawdzić w sekcji Track Manager, szukaj śladów które mają większy bufor niż ten który sam ustawiłeś, mała ściągawka do ustawień audio jest w prawym górnym rogu zaraz pod paskiem z nazwą programu.
Jeżeli to nie złe ustawienia asio to niestety nie wiem co to może być, nigdy i nigdzie nie miałem takich problemów z winy żadnego programu, tylko mojej złej gry albo złych ustawień. Jak weryfikacja bufora nie pomoże to najlepiej by było jakbyś zrobił krótkie wideo prezentujące problem, może to by przybliżyło do rozwiązania.