Wiesz, takie serwisy już od dawna istnieją i jeżeli o mnie chodzi to powoli w nie zaczynam celować jako dodatkowe źródło ;). W strony zagraniczne, nie polskie, takie które oferują głównie muzykę filmową, ciężko się dostać, bo to selekcjonowane soundbanki ale zobaczymy za parę miesięcy.
Takie banki muzyki to dobra rzecz bo wszystko jest w jednym miejscu. Muzyk zakłada profil, akceptuje jakieś tam zasady zależnie od banku, wystawia swoje produkcje wyceniając (lub nie). Teraz tylko czeka, dodatkowe dochody wpływają, często niewiele ale zawsze coś poza główną robotą, a ludzie którzy poszukują muzyki mają wszystko w jednym miejscu ;).
Ze statystyk na dole wynika, że strona ma mały obrót jak na razie... Taka jest Polska właśnie, ludzie wolą sami zrobić beznadziejny podkład, albo ukraść zamiast wydać 40zł ;P. Wyjątkiem jest te niewiele ponad 100 osób, które skorzystały z usług tej strony i chwała im za to. Z tego względu lepiej celować w zagraniczne serwisy.
Pytanie tylko jak z licencją na tej stronie bo nie wspomniałeś?
Dobra już mam:
Non-Exclusive:
a. Licencjonobiorca ma niewyłączne prawo do wykorzystywania Utworu zsynchronizowanego z dodaną przez siebie ścieżką wokalną. Prawo to obejmuje możliwość publicznego odtwarzania, rejestrowania, dystrybucji bezpłatnej lub sprzedaży w postaci plików muzycznych, płyt CD, kart pamięci lub na innych nośnikach
c. Licencjonobiorca nie może przerabiać, remiksować, wysamplowywać pojedynczych ścieżek z Utworu oraz dokonywać innych modyfikacji Utworu bez zgody Licencjonodawcy
f. Licencjonobiorca zobowiązuje się do umieszczenia informacji o autorze Utworu w przypadku wydania Utworu zawierającego licencjonowany Beat, np.: 'wykonawca-tytuł/muzyka:producent/musicbreeze.com'
Utwory dlatego są droższe i tańsze ponieważ masz różną licencję - wyłączną i nie wyłączną. Jeżeli zapłacisz za exclusive to masz takie same prawa jak wyżej z tą różnicą, że beat znika i już nie będzie sprzedawany, jest wyłącznie Twój - stąd ta cena, moim zdaniem i tak bardzo niska ;). Inna rzecz, że nie przesłuchiwałem jeszcze, jak jakość lipna to faktycznie wtedy za dużo to jest.
PS Zagranicą nie ma takiego burdelu z legalnością oprogramowania jak u nas gdzie się na to pozwala - poświadczasz, że masz legalne sample i soft i dopiero wtedy myślą, czy w ogóle Cię brać ;).