N.E.X. napisał: Nie podchodź do tego tak, nie ma czegoś takiego jak talent czy wrodzony słuch. Gdyby tak było małe dzieci były by lepsze niż dorośli. ;) Teoria muzyczna może wydawać się ogromna i przerażać w pierwszej chwili jednak większość to są niepotrzebne komplikacje które można by znacznie prościej wytłumaczyć, dodatkowo typowo szkolna droga jest przesiąknięta sztywnymi zasadami mnożonymi przez lata w teorii klasycznej gdzie mówią Ci co możesz robić a co nie "bo tak" a jeszcze do niedawna jazz uważano za wybryk natury i coś złego tylko dlatego że ktoś chciał mieć więcej wolności w muzyce. Wystarczy że opanujesz dzisiejsze podstawowe skale i tonacje oraz zależności między nimi, reszta to formalność.
No ale przecież są ludzie, którym nikt nigdy nie dorówna, tak? To oni musieli coś mieć w sobie od zawsze, tj. Amstrong w Jazz'ie. Ja właśnie wiem, że teoria jest duża, ale ja nie potrafiłbym sobie sam wybrać co mi jest potrzebne, a co nie. ;( A jak szukałem w google haseł "teoria muzyczna rap" to coś tam wyskakuje, ale ja nawet nie wiem czy to to. Nie ma nic w stylu, że klikam w link, a tam w nagłóko: "Twoją pasją jest rap, chciałbyś robić własne bity, ale nie wiesz od czego zacząć? Właśnie po to przygotowaliśmy teorie muzyki właśnie dla Ciebie! Wspolnie z ekipa wybralismy najbardziej przydatne rzeczy z teroii muzyki w rapie" itd.
Znam wszystkie tonacje molowe i durowe, znam każdej tonacji triade harmoniczną (te 3 podstawowe akordy) plus potrafię budować akordy wykorzystując dźwięki z danej toancji, ale już nie potrafie robić akordów powiękosznych/pomniejszonych, a tym bardziej tak, by pasowały w melodie i nie fałszowały. Mój tata ma pierwszy stopien muzyczny, tylko ma już troche lat, w sumie to on mi potwierdził i z deczka poprawił, że ta melodia co wyżej podyktowałem idzie tak. Dla niego to była chwila, lecz wolałem się upewnić. :)