Przed Tobą podstawy podstaw teorii czyli nutki, interwały, tonacje, akordy. Klawisz to dobry pomysł, bo z klawiszem jest inaczej niż z gitarą. Żeby grać na pianinie TRZEBA znać jakieś podstawy teorii, inaczej się nie da. Chyba że grasz na pamięć z jakiegoś videotutoriala (co donikąd nie prowadzi). Jeżeli chcesz się bawić w kompozycję, to rzeczywiście lekcje z gry na klawiszu są dobrym pomysłem.
Drugim pytaniem jest czy można w jakiś sposób uczyć się realizacji dzwięku poza specjalnymi kursami bądz studiami
Oczywiście że można, na własną rękę. Innej opcji nie widzę.
www.zakamarkiaudio.pl - poczytaj, bardzo fajnie gość przedstawia zagadnienia ze świata realizacji dźwięku.
Zaprenumeruj sobie jakieś branżowe pisemko - bądź na bieżąco. Interesuj się tym co się dzieje na forum. Realizacja dźwięku to gigantyczna dziedzina której trzeba poświęcić wiele czasu i przede wszystkim trzeba być zdeterminowanym :) życzę powodzenia.
Co mogę robić aby uczyć się tego krok po kroku?
Nie ma jednej recepty by uczyć się tego krok po kroku. Znam to na własnym przykładzie. Na początku zacząłem gmerać w programie, siedziałem w nim długo, jak czegoś nie wiedziałem to doczytywałem, potem zaczynało brakować mi sprzętu i znowu trochę czytałem o tym trochę o tym i powoli nabierałem wiedzy..i myślę że tak było z wieloma ludźmi którzy siedzą na tym forum.