EL KOKAL napisał:
Jestem ciekawy dlaczego u mnie tego nie ma?Czyżby FL5 nie miał tych efektów?
Z tego co wiem w FL6 był Multiband Compressor. Jeżeli chodzi o resztę wtyczek to pojawiły się dopiero w 7 wersji. I muszę przyznać, że IL mnie niesamowicie zaskoczyło. We frucie zawsze brakowało porządnych narzędzi masteringowych. Kiedy po raz pierwszy bawiłem się w/w wtyczkami pomyślałem - kolejne eye candowe zabawki mające na celu przyciągać nowych klientów. Jednak po dokładniejszym przyjrzeniu się im odkryłem, że są to tak naprawdę wtyczki z najwyższej półki. Mam wiele kompresorów, maximizerów czy limiterów. Żaden nie przypadł mi do gustu jak ten od IL. Za ich pomocą można uzyskać naprawdę niesamowite barwy. Olałem więc Reasona i Cubase'a i postanowiłem pozostać wierny Frutowi. Nie szukam już lepszych programów. Bo jeżeli chodzi o domowe studio bazujące na VST to truskawa jest najlepsza z najlepszych. I nie mówię tego z sentymentu czy przyzwyczajenia. Naprawdę pracowałem na wielu programach i żaden nie dorównywał Frutowi.
Wracając do wtyczek - zapomniałem wspomnieć o Soundgoodizerze. Też ciekawy procesro dynamiki. Bazuje na 4 presetach Maximizera. Ciekawy jest sposób ich kontroli.