Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1

TEMAT:

podział ścieżek w pliku mp3 2010/06/05 18:50 #8409

• Dj 1982
  • Dj 1982 Avatar Autor
  • Gość
  • Gość
Witam wszystkich.
Mam takie pytanie: czy da się wogule rozdzielić ścieżki w pliku mp3 np. w fl-u czy w jakimś innym programie?...
Tzn. chodzi mi o to że np. mam jakiś plik mp3 i chciałbym z niego wyodrębnić ścieżkę basową lub poszczegulne partie gitary elektrycznej, perkusji w tym haty, snare, cymbal i kick lub sam wokal.
Chodzi mi też o to żeby mieć to wszystko w postaci sampli mp3 lub wav. Czy wogule da się coś takie zrobić w fl-u.
Bardzo proszę o pomoc.
Z góry dziękuje :)

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

O:podział ścieżek w pliku mp3 2010/06/05 19:11 #8410

• nowy
  • nowy Avatar
  • Wylogowany
  • Świeżak
  • Świeżak
  • Otrzymane podziękowania: 1
Nie.
W flu ani w żadnym innym programie nie da się czegoś takiego zrobić.
Za tę wiadomość podziękował(a): Dj 1982

O:podział ścieżek w pliku mp3 2010/06/05 20:45 #8411

• psysutra
  • psysutra Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forumowicz
  • Platynowy forumowicz
  • Od Transu piękniejsza jest tylko cisza...
  • Otrzymane podziękowania: 44
Z tego co wiem można popróbować z Melodyne ale cudów nie obiecuję
Goa rządzi, Goa prowadzi, Goa nigdy Cię nie zdradzi!

O:podział ścieżek w pliku mp3 2010/06/07 14:27 #8428

• Ahremov
  • Ahremov Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forumowicz
  • Platynowy forumowicz
  • W muzyce wszystko jest mozliwe (Novation)
  • Otrzymane podziękowania: 17
W Celemony Melodyne DNA bys to pewnie zrobil,nawet z transpozycja w gore czy w dol poszczegolnych nut.Ale by efekt byl znakomity,znakomicie musisz sie znac na owym programie.A jest on stosunkowo prosty.DNA wyszlo chyba w tym roku.I znowu jest rewolucja.
Ah te szwabki ;)

O:podział ścieżek w pliku mp3 2010/06/07 16:30 #8431

• Pietia
  • Pietia Avatar
  • Wylogowany
  • Master
  • Master
  • Życie jest jak muzyka po prostu płynie...
  • Otrzymane podziękowania: 193
tak naprawdę wszystko czego Ci potrzeba to plik midi interesującego Cię utworu, który z powodzeniem zaimportujesz do Fl Studio. W pliku MIDI zapisane są komunikaty o tym w którym momencie jaka nuta ma zostać odegrana: itd.

Niemal dla każdego co bardziej znanego utworu w sieci znaleźć można jego wersję MID.

Tak jak napisali Userzy forum, w chwili obecnej nie jest to możliwe. Chociaż biorąc pod uwagę postęp techniczny co raz większe możliwości naszych komputerów, może się okazać, że i taka aplikacja kiedyś powstanie i podoła powyższemu zadaniu.

O:podział ścieżek w pliku mp3 2010/06/07 16:51 #8432

• psysutra
  • psysutra Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forumowicz
  • Platynowy forumowicz
  • Od Transu piękniejsza jest tylko cisza...
  • Otrzymane podziękowania: 44
Teraz sprostuję- taki zabieg na pewno nie będzie możliwy na czystych plikach wav a tym bardziej skompresowanych MP3 dlatego, że:
W każdym utworze każdy element miksu zajmuje określone pasmo w zróżnicowanym stopniu- tych elementów zazwyczaj jest- załóżmy dwadzieścia. Te elementy w aranżacji przenikają się, łączą, gryzą etc. Powstaje zbicie harmonicznych powodujących praktycznie niemożliwość rozłożenia utworu na tzw. czynniki pierwsze. W teorii każdy dźwięk, nawet szum losowy można rozłożyć na wiele składowych sinusoid (w przypadku szumu losowego mamy do czynienia z różnymi przesunięciami fazowymi etc)- przy prostych dźwiękach owszem jest to możliwe, ale przy zawiłych aranżacjach... Niemożliwość.

Owszem, jest metoda odzyskiwania pewnej zagubionej ścieżki (a nawet kilku, jeżeli tylko nie grają w tym samym czasie). Trzeba posiadać nagranie ze straconym śladem oraz nagranie bez straconego śladu. Potem jest sprawa prosta- wystarczy jedno z nich odwrócić w polaryzacji i voille'a! Jednak sęk jest w tym, że w tych dwóch nagraniach nie może zajść żadna różnica w dynamice- muszą być niemal identyczne prócz owej ścieżki. W innych przypadkach można pokombinować z techniką Mid/Side (nie mam pojęcia jak to się je ponieważ jeszcze nie musiałem się z tym bawić).
Goa rządzi, Goa prowadzi, Goa nigdy Cię nie zdradzi!

O:podział ścieżek w pliku mp3 2010/06/07 18:07 #8436

• Dj 1982
  • Dj 1982 Avatar Autor
  • Gość
  • Gość
admin napisał:

tak naprawdę wszystko czego Ci potrzeba to plik midi interesującego Cię utworu, który z powodzeniem zaimportujesz do Fl Studio. W pliku MIDI zapisane są komunikaty o tym w którym momencie jaka nuta ma zostać odegrana: itd.

Niemal dla każdego co bardziej znanego utworu w sieci znaleźć można jego wersję MID.

Tak jak napisali Userzy forum, w chwili obecnej nie jest to możliwe. Chociaż biorąc pod uwagę postęp techniczny co raz większe możliwości naszych komputerów, może się okazać, że i taka aplikacja kiedyś powstanie i podoła powyższemu zadaniu.

No właśnie chciałem zrobić własne wykonanie najnowszego kawałka zespołu Kombii i zrobiłem zamieściłem je w dziale Wasza muzyka. Ale z pliku midi a tk wogule to z midi można bez problemu zrobić jakiś remix utworu. Tylko że chciałem mieć tak wogule to tylko sam wokal Grzegorza Skawińskiego i jego poszczegulne solówki gitary elektrycznej. I właśnie po to chciałem wyodrębnić jakiś instrument czy chociać samą ścieżkę wokalna z mp3 danego zespołu lub artysty.
Ale niestety musiałem posłużyć się plikiem midi wokal i gitarę elektrycznę zastąpiłem brzmieniami z Nexusa.
A czy chociaż samą ścieżkę wokalną gdzieś można zdobyć??

O:podział ścieżek w pliku mp3 2010/06/07 19:05 #8437

• Pietia
  • Pietia Avatar
  • Wylogowany
  • Master
  • Master
  • Życie jest jak muzyka po prostu płynie...
  • Otrzymane podziękowania: 193
cristofer.b napisał:

A czy chociaż samą ścieżkę wokalną gdzieś można zdobyć??

Przeszukaj zasoby Google wpisując obok szukanego tytułu "acapella"

• Strona:
  • 1
Zasilane przez Forum Kunena