Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1

TEMAT:

Granie na żywo 2009/09/15 18:06 #5150

• tokat
  • tokat Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Świeżak
  • Świeżak
  • Otrzymane podziękowania: 0
Witam
Od kilku lat gram na swoim instrumencie klawiszowym na żywo (tzn. lewą ręką trzymam akompaniament a prawą wystukuję melodię). Po paru latach użytkowania akompaniamenty i większość barw w mojej Yamaszce, stały się trochę staroświeckie i oklepane. Niestety za instrumenty nowej generacji trzeba wydać dość pokaźną kwotę pieniędzy, a ich możliwości są i tak okrojone w porównaniu z FL studio. Mam pytanie, czy wykorzystując ten program mogę grać na tzw. żywca (tzn Fl-a wykorzystać jako bank, w którym można tworzyć akompaniamenty i kontrolować je z klawiatury sterującej). Jeżeli tak, to jak to się robi ? Proszę o w miarę proste wytłumaczenie.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

O:Granie na żywo 2009/09/24 21:42 #5204

• psysutra
  • psysutra Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forumowicz
  • Platynowy forumowicz
  • Od Transu piękniejsza jest tylko cisza...
  • Otrzymane podziękowania: 44
To jest bardzo ciężka sprawa, jeżeli chodzi o FL. Lepiej w tym przypadku się sprawdza Cubase lub Ableton.
Goa rządzi, Goa prowadzi, Goa nigdy Cię nie zdradzi!

O:Granie na żywo 2009/09/25 06:26 #5205

• Pietia
  • Pietia Avatar
  • Wylogowany
  • Master
  • Master
  • Życie jest jak muzyka po prostu płynie...
  • Otrzymane podziękowania: 193
Możliwości wykorzystania Fl studio do grania na żywo są faktycznie okrojone, wprawdzie fl studio posiada Live mode - ale sprawdza się on jedynie tam gdzie mamy pełny utwór i zależy nam na wawriacjach (jak w keybaoradach) jednak musisz liczyć się z tym że że nie będziesz miał możliwości zmiany akordów w czasie rzeczywistym jako że w playliście posiadasz zamieszczone gotowe sekwencje, które zostały opracowane dużo wcześniej.

Może kiedyś doczekamy się keyboardów, które możliwościami zbliżą się do fl studio a i w drugą stronę (rozważam tutaj tryb live mode) praca z na żywo w środowisku DAW będzie bardziej przyjazna.

Pozdrawiam.

• Strona:
  • 1
Zasilane przez Forum Kunena