Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1
  • 2

TEMAT:

Melodia 2009/08/08 21:32 #4925

• Icker
  • Icker Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Świeżak
  • Świeżak
  • Otrzymane podziękowania: 0
Chcę zacząć układać melodię z pojedynczych nut pianina. Mam w paczce każdy poszczególny dźwięk nazwany 'A1 A2..B2, B#2 ' itd. itd. ale po żmudnych staraniach nic mi nie wychodzi. Jak układać te nuty żeby coś wychodziło ? Są jakieś sposoby, metody jak Wy to robicie ? Dzięki za każdą wskazówkę ;)

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

O:Melodia 2009/08/08 21:53 #4926

• TRIOBAS 1
  • TRIOBAS 1 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forumowicz
  • Platynowy forumowicz
  • MUZYKA JAK KOBIETA - ZAWSZE FASCYNUJĄCA
  • Otrzymane podziękowania: 12
Icker napisał:

Chcę zacząć układać melodię z pojedynczych nut pianina. Mam w paczce każdy poszczególny dźwięk nazwany 'A1 A2..B2, B#2 ' itd. itd. ale po żmudnych staraniach nic mi nie wychodzi. Jak układać te nuty żeby coś wychodziło ? Są jakieś sposoby, metody jak Wy to robicie ? Dzięki za każdą wskazówkę ;)

każdy klocek w piano roll może być dowolnie ułożony jego długość i położenie jak i miejsce odpowiada za brzmienie ,wysokość dżwięku jak i w którym momencie ma być ten dźwięk zagrany.

Załączniki:

Ostatnia edycja: przez Pietia.

O:Melodia 2009/08/08 23:00 #4928

• Icker
  • Icker Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Świeżak
  • Świeżak
Owszem, wszystko to wiem, mimo tego nie mogę ułożyć nic czego można by słuchać. są jakieś sposoby, metody ? i jeszcze pytanie, czy da się grać kilkoma różnymi dźwiękami w jednym oknie piano rolla ?

O:Melodia 2009/08/09 08:53 #4930

• kaziorkaski
  • kaziorkaski Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forumowicz
  • Platynowy forumowicz
  • Otrzymane podziękowania: 35
Pytanie więc zasadnicze: czy kolega umie grać? I nie ma tu nic wstydliwego i niemożliwego do zrobienia. Jeśli nie potrafisz grać na instrumentach klawiszowych, to, nawet w późniejszym wieku wielu osobom taka nauka się udała. Dzięki opanowaniu tej umiejętności komponowanie własnych melodii to "pryszcz", nawet grając w ekstremalnych wypadkach na klawiaturze qwerty;)
Jeśli jednak ktoś nie ma takich podstaw, i chce zacząć od zera niejako, działać w pianoroll, oj to tu wiedzę sporo trudnych do przebrnięcia problemów. Chociaż, mam znajomego(zdolna bestia) który siadł do Fla i mając podstawową wiedzę o nutach ze szkoły i matematyczne podejście do wszystkiego, poukładał migiem znaną melodię w pianoroll, więc się da, pytanie tylko czy to o to tu chodzi....
Potrzeba mądrości by pojąć mądrość: na nic muzyka, gdy publiczność głucha.

www.muzyka-pomojemu.blogspot.com
Załączniki:

O:Melodia 2009/08/09 10:23 #4931

• Pietia
  • Pietia Avatar
  • Wylogowany
  • Master
  • Master
  • Życie jest jak muzyka po prostu płynie...
  • Otrzymane podziękowania: 193
Witaj, i ja mam znajomego, który w ogóle nie potrafi grać na żadnym instrumencie, a wszelkie melodie układa nutka po nutce następnie odsłuchując wielokrotnie zawartość piano roll. Jego utwory można znaleźć tutaj .

Utwory takie mają do siebie że nie mają skomplikowanych melodii, jednak umiejętność związane z odpowiednią rozbudową sprawiają że są bardzo ciekawe.

Dodam może jeszcze tyle że w najnowszej obecnie testowej wersji fl studio 8.5 beta a później i w wersji fl studio 9 znajdziemy moduł Riff Machine, który uruchamiamy z poziomu okna Piano Roll za pomocą skrótu klawiaturowego: Alt + E - (jedno z nowych narzędzi dostępnych z poziomu menu narzędziowego generujące gotowe ścieżki melodyjne a które znajdziemy w oknie Piano Roll).

Ostatnia edycja: przez Pietia.

O:Melodia 2009/08/09 16:07 #4932

• psysutra
  • psysutra Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forumowicz
  • Platynowy forumowicz
  • Od Transu piękniejsza jest tylko cisza...
  • Otrzymane podziękowania: 44
Koledze może chodzić o "Layer"-a :] tj. przypisywanie sampli do odpowiednich klawiszy :]

Co z tego, że owy producent, o którym Pietia napisał wyżej, tłucze sample w piano roll i puszcza n razy. Nie robi się tak? Robi, jeżeli chce się mieć idealnie zagraną melo.
Goa rządzi, Goa prowadzi, Goa nigdy Cię nie zdradzi!

O:Melodia 2009/08/09 16:49 #4933

• Icker
  • Icker Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Świeżak
  • Świeżak
#koziarski

Nie, nie potrafię grać na instrumentach klawiszowych. Więc, aby to jakoś powoli 'przełknąć ' od czego mam zacząć ?

O:Melodia 2009/08/09 23:52 #4940

• white_york
  • white_york Avatar
  • Wylogowany
  • Świeżak
  • Świeżak
  • www.whiteyork.mp3.wp.pl
Radzę zacząć od przyswojenia sobie nut. Grałeś w podstawówce na flecie? Jest podobnie.
Najprościej zacząć od... kolęd - tak :) są proste bo składają się z pojedynczych nut np. "Pójdźmy wszyscy do stajenki" c d c d f a f c itd. głównie chodzi o słuch i wyczucie nut a potem to już improwizacja na maxa jeśli chodzi o tworzenie melodii. Ściągnij sobie też parę prostych midów, albo remix packów w których są linie melodyczne i basowe i na ich podstawie spróbuj coś podziałać. Pozdro

• Strona:
  • 1
  • 2
Zasilane przez Forum Kunena