Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT:

Fl Studio 8.5 beta - Twoje pierwsze wrażenia 2009/03/20 22:37 #3689

• Pietia
  • Pietia Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Master
  • Master
  • Życie jest jak muzyka po prostu płynie...
  • Otrzymane podziękowania: 193
Wszyscy, którzy jeszcze nie wiedzą, właśnie mają okazję się dowiedzieć iż Image-Line udostępnił wszystkim zarejestrowanym właścicielom wersji Producer Edition publiczną betę FL Studio 8.5.
Myślę, że w tym miejscu warto zapytać o Wasze wrażenia.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

O:Fl Studio 8.5 beta - Twoje pierwsze wrażenia 2009/03/20 23:13 #3691

• TRIOBAS 1
  • TRIOBAS 1 Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forumowicz
  • Platynowy forumowicz
  • MUZYKA JAK KOBIETA - ZAWSZE FASCYNUJĄCA
  • Otrzymane podziękowania: 12
po pierwsze ładniejsza szata graficzna to na pewno na plus dla nowego FL-a po drugie wiele opcji zostało zmienionych lub poprawionych . po trzecie co najgorsze nie znalazłem nic na temat edisona (może przeoczyłem ) i to jest minus .Nie zasysam bety bo nie wiem co zostanie SPAPRANE jak zrobię reinstal -poczekam na odważniejszych hehe... W tej chwili mam tak ,że wszystkie pliki DAE by mi poleciały a więc od nowa zabawa w instalowanie, znając życie to nakładka nie wchodzi w grę jeszcze poza tym nowa nakładka -no chyba że oddzielnie to zrobię na innej partycji ...... chociaż niektóre komponenty-pliki i tak bez mojej wiedzy się gdzieś osadza na systemie i zacznie się kiełbasić to tak jak miałem siódemkę demo i zakupiłem ósemkę wszystko było pokićkane . to na tyle .

O:Fl Studio 8.5 beta - Twoje pierwsze wrażenia 2009/03/21 17:00 #3696

• Pietia
  • Pietia Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Master
  • Master
Producenci Fruity loopsa zawsze imponowali mi swoją pomysłowością. Po raz kolejny udowadniają, ileż to można wprowadzić nowych ciekawych funkcji, które jeszcze bardziej upraszczają to, to co już wydawać by się mogło bardzo prostym do wykonania - przykładem jest choćby playlista i nowy system nazywania poszczególnych ścieżek - przez co projekty stają się bardziej czytelne i poukładane.

Ciekawą moim zdaniem funkcją jest log rejestrujący datę rozpoczęcia oraz czas pracy nad danym projektem czy rozszerzony pasek prezentujący szereg informacji po najechaniu na wszelkiego rodzaju manipulatory (tzw. extended Hint Panel)
Co do Edisona - wbudowano w niego narzędzie odpowiedzialne za usuwanie szumów (Noise Removal Tool) - wykorzystano tutaj technologię iZotope RX technology
Dodano możliwość zmaksymalizowania okna edytora Edison
Znakomitym narzędziem jest rozszerzona możliwość grupowania nut.
to tylko nieliczne narzędzia/funkcje/opcje, które zwróciły moją szczególną uwagę:)

Za pewne w najbliższym czasie spodziewać się będziemy mogli kolejnych wersji beta i tak do 9-09-2009 - czyli prawdopodobnej daty oficjalnej premiery Fl Studio 9.
A jak będzie czas pokaże.

O:Fl Studio 8.5 beta - Twoje pierwsze wrażenia 2009/03/21 17:26 #3697

• kaziorkaski
  • kaziorkaski Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forumowicz
  • Platynowy forumowicz
  • Otrzymane podziękowania: 35
To naprawdę ciekawe posunięcia IL. Opisane już przez Admina spostrzeżenia, pokrywają się z moimi. Właśnie rozpocząłem nowy projekt, już w oparciu o v8.5 i jest pięknie! Pominąwszy, że po instalacji 2 razy się program "wysypał" i dopiero po ponownym uruchomieniu systemu ruszył, dalej działa bez zarzutu. Te zmiany w Playlist wreszcie zachęcają mnie do pracy z .wav, czyli do renderingu etc.
Dodane instrumenty na pewno wielu ucieszą, mnie jednak najbardziej przypada do gustu, coraz bardziej intuicyjny interfejs, oraz możliwość dostosowania pracy z projektem do własnych, indywidualnych potrzeb, i na tym polu widzę w każdej wersji duże postępy.
Przyjemne dla oczu są "pływające" pliki przeciągane z Browser, śliczne ikonki w PL(choć troszkę ich maławo) czy przejrzyste Wrapping Settings, działające po zaladowaniu wtyczki VST, chociaż szkoda wielka, że brakuje go we wbudowanych w FL instrumentach, mogłoby się przydać ;) Przydatny przycisk Play\pause pattern w Channels Menu, świetne.
Z pewnością za każdym razem będzie można dostrzec nową zmianę, i są to pozytywne, idące w dobrym kierunku zmiany.

I jeden dla mnie niewybaczalny nadal brak: brak E-MU Xboard na liście Controller type!!! Niewybaczalne :|
Potrzeba mądrości by pojąć mądrość: na nic muzyka, gdy publiczność głucha.

www.muzyka-pomojemu.blogspot.com

O:Fl Studio 8.5 beta - Twoje pierwsze wrażenia 2009/03/21 23:00 #3701

• ogurez
  • ogurez Avatar
  • Wylogowany
  • Ekspert
  • Ekspert
  • Otrzymane podziękowania: 1
Czyli czyli Papryczka tak zwana Ok ..Juz Jestem Goracy na te cacko a zrobili cos z Sytusem i compresorami ? .Mowicie Panowie ze Jest na + Ciekawe jak bendzie ze skorkami bo tak naprawde to Fl to Dobre Studio ostatnio Bawiłem sie Sonarem Full cos jak Logic na Mac i powiem ze Fl jest gites .A co do tej Bety nie bende sie w to bawił jesli nie zobacze tam Aprg.w pacs ....:)

O:Fl Studio 8.5 beta - Twoje pierwsze wrażenia 2009/03/23 10:49 #3716

• kaziorkaski
  • kaziorkaski Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forumowicz
  • Platynowy forumowicz
Jest źle jeśli chodzi o otwieranie projektów z wersji 8. Wystarczy, że 8.5 nie znajdzie jednego elementu projektu i, przynajmniej u mnie się zawiesza, łącznie z blokadą sterowników do dźwięku, pomaga tylko restart. Jak narazie nie udało mi się otworzyć wcześniejszych projektów w v8.5. Z krytyką podchodzę również do powiększonej czcionki w Browser, dobre jest natomiast to, że po najechaniu na daną pozycję, pojawia się cała komórka, dzięki czemu widać całą nazwę pliku.
Instalacja v8.5 nic nie zmienia w systemie, więc można ją bezpiecznie instalować, aczkolwiek używanie na co dzień - to jeszcze nie w tej wersji. Chyba, że problem nie tkwi w niechęci a niemożności, wynikającej z braku aktywnego konta w FL.......

O:Fl Studio 8.5 beta - Twoje pierwsze wrażenia 2009/03/23 11:49 #3719

• Pietia
  • Pietia Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Master
  • Master
kaziorkaski napisał:

Z krytyką podchodzę również do powiększonej czcionki w Browser...

Dlaczego? przecież wielkość czcionki można regulować bardzo płynnie (shift + scroll myszki)

O:Fl Studio 8.5 beta - Twoje pierwsze wrażenia 2009/03/23 15:08 #3721

• kaziorkaski
  • kaziorkaski Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forumowicz
  • Platynowy forumowicz
ogurez napisał:
...a zrobili cos z Sytusem i ....[/quote]

A co tu robić z Sytrusem, to potężny syntezator i jedyne czego mi by mogło w nim brakować(bo jak narazie go nie dokupiłem) to nowe banki brzmień, których jak na lekarstwo do większości produktów IL. Podobnie rzecz się ma z innymi wbudowanymi pluginami, są na przyzwoitym poziomie, o ile wie się z czym się to je.
Pewnie bym się zdecydował na komplet: Sytrus, Poizone, Toxic,ale jak narazie takiego zestawu producent nie oferuje(jest inny). W zasadzie to zamiast dawać te nieco podstarzałe wtyczki do wersji XXL, bardziej trafione byłoby chyba zaimplementowanie wymienionych przeze mnie. Ale - pomarzyć można.....

Może życzyłbym sobie jeszcze trochę więcej MIDI LOOP w FPC (chociaż niezły zestawik już jest).

A z tą czcionką, mówisz oczywiście o v8.5, bo w v8 nie widzę takiej możliwości - ano, że coś jest proste, nie znaczy że poznane ;) - dzięki.

Zasilane przez Forum Kunena