Edit events oraz automation clip to dwie zupełnie inne rzeczy. Owszem automatyzują parametr, ale inaczej się ich używa. Nie rozumiem też po co chcesz nagrywać automatyzację (ruch gałek) skoro wcześniej zrobisz klip automatyzujący. Daj mi 15 minut to na screenach Ci to wyjaśnię. Zaraz wracam.
EDIT:
Mamy sobie pattern z jakąś tam melodyją
Chcemy sobie nagrać ruch jakiejś gałki. Niech to będzie odcięcie filtra
Możemy to zrobić na kilka sposobów.
1. Automation clip
Tak jak tłumaczyłem wcześniej z menu kanału wybieramy last
tweaked parameter -> create automation clip.
Kiedy to zrobimy, w sekwencerze pojawi się nowy kanał o nazwie
automation clip - parametr. Automatycznie w playliście pojawi nam się "wykres" naszego klipu
Teraz wystarczy sobie go wyedytować za pomocą myszki, klikając i przeciągając poszczególne punkty linii. Tadam! Gotowe.
2. Edit events
Drugim sposobem jest edycja eventów. W tym celu wybieramy pusty pattern i z menu kanału wybieramy
last tweaked parameter -> edit events. Otworzy nam się okno, w którym edytujemy nasz ruch gałki
Teraz wystarczy wrzucić nasz pattern do playlisty w miejscu, w którym chcemy aby nasze pokrętło się kręciło
Tadam! Gotowe.
3. Ręczne nagrywanie.
Ostatnim sposobem jest nagrywanie ręczne. W tym celu znów wybieramy pusty pattern, na którym nagramy nasz ruch gałki (tak samo jak w poprzednim przykładzie).
Klikamy przycisk record (na pasku tempa zaraz obok play/stop). Pojawi nam się menu z zapytaniem co chcemy nagrać
Naszym celem jest nagranie ruchu gałki czyli automatyzacji. Wybieramy więc z menu
automation & score. Wciskamy play i ruszamy naszym pokrętłem. Kiedy skończymy naciskamy stop. Mój czas nagrywania wynosił 5 sekund. Pattern automatycznie wydłużył się do tego właśnie czasu
Teraz wystarczy nasz pattern umieścić w miejscu, w którym chcemy aby nasze pokrętło się kręciło i.....Tadam! Gotowe.