@darson
Ty mi proponujesz żebym wymienił wszystkie podzespoły :) mi chodzi o wytłumienie a nie o kupno nowego kompa, wiadomo że nowy komp (najlepiej pasywny) byłby najlepszym rozwiązaniem bo raz że chodzenie jest prawie bezgłośne a dwa nie wymaga to zasilania. Niemniej jednak aktualnie nie mogę sobie na takie rozwiązanie pozwolić, co innego gdyby w moim ogrodzie rosło drzewko z kasą...
@N.E.X
tak wentylatory dostosowują się do pracy procesora, widać (a raczej słychać) to, gdy włączam chociażby DAW. Wentylator zaczyna wchodzić na wyższe obroty, w dodatku zaczyna powstawać wtedy ledwo słyszalny pisk, który po jakimś czasie bardzo irytuje.
Procesor Core 2 DUO ( z tych starszych), planuję wymienić ten podzespół oraz płytę główną również.
Co do karty GFX, jest gigantyczna i zajmuje aż 2 sloty PCI express (właśnie głównie przez chłodzenie), nie posiadam zintegrowanego układu graficznego ale myślę że można spróbować pokombinować coś w ustawieniach i maksymalnie ograniczyć jej działanie, przez co będzie cichsza.
Najwięcej hałasu robi rzeczywiście wentylator od zasilacza. Co to za model który posiadasz i jaka jest moc Twojego zasilacza?
Obudowa (Chieftec) jest potężna, solidnie wykonana i stoi na 4 nóżkach z gumowymi podkładkami więc "w obroty" nie wchodzi prawie w ogóle. Stanowisko pracy jest dość odsunięte od ściany i stoi na osi pomieszczenia.