wreszcie temat w którym mogę się wykazać xD
jak ktoś wcześniej się tu wypowiedział - lepsza mimo wszystko będzie platforma Intelowska, choć tu uwaga na seryjne chłodzenie!!! czasem wystarczy delikatne uderzenie w obudowę komputera i się uszkadzają nóżki coolera lub też cooler sam może odpaść od płyty i procesora co może skutkować nie tyle spaleniem procesora, bo Core 2 Duo wytrzymują duże temperatury, co niestabilną pracą komputera.
Proponuję procesor CORE 2 DUO E8400 3.0GHz LGA775 BOX (ok. 640zł), ze względu na dużą pamięć cache L2 (6MB), bo 4 rdzeniowe niezbyt się opłacają - nie wykorzysta się potencjału 4 rdzeni:/
Z płyt proponuję już coś pod DDR3, bo era DDR2 już się powoli kończy a te będą stopniowo drożeć zaś DDR3 tanieć i w końcu te będą tańsze.
Płytę najlepiej wybrać z dobrym chłodzeniem bo chipsety Intela w stresie osiągają duże temperatury:/
np. ASUS P5Q3 Intel P45 Socket 775 - dość droga do 500zł, ale warta swej ceny, szczególnie, że ASUS jak i inni liczący się producenci płyt głównych w tym GIGABYTE oraz MSI dają 36 miesięcy gwarancji na swe produkty.
Pamięci choćby najzwyklejsze Kingstony, ale byle 1333MHz, według mnie chłodzenie kości przy nie bawieniu się w overclocking nie ma sensu
KINGSTON KVR1333D3N9/2G - ok. 155zł
Dysk twardy to kwestia przyzwyczajenia - ja kupowałem zawsze Seagate i byłem zadowolony, na Samsungi czy Caviary też nie można narzekać. Choć po fatalnej serii Seagate 7200.11 dużo ludzi odwróciło się od Barracud. Teraz jest jednak bezproblemowo. Cache, który najbardziej jest wykorzystywany przy kopiowaniu dużych plików, przydaje się, ale 16MB to i tak wystarczająca ilość. Pamiętajmy, że każdy dysk może paść i czy będzie to 500GB czy 1TB dane i tak pójdą się ten tego jak nie robimy backupa najważniejszych plików:(
HDD SEAGATE 500GB ST3500418AS SATA II 16MB 3 LATA - ok. 205zł
Co do grafiki - jeżeli nie grasz to może być to słabsza grafika, byleby z HDMI.
Z intelem mimo wszystko lepiej pracują GeForce'y a do tego polecam wersji z serii Green (mają mniejszy apetyt na moc zasilacza). Piszesz, że chcesz cichy komputer, mimo wszystko odradzam karty typu Silent z samym radiatorem - za chwilę okaże się, że i tak będziesz musiał dołożyć tam wentylator:[
Dobry byłby np. GAINWARD GF 9600GT 512MB DDR3/256b D/H PCIE gr.edit - ok. 300zł
Obudowa musi być przewiewna ze względu na chłodzenie grafiki (od dołu będziesz mieć przecież kartę Creative i mniej placu) i posiadać dużo kieszeń na dyski, dlaczego? Po to żeby była przestrzeń co najmniej jednej kieszeni między dyskami bo jak każda rzecz obciążona nagrzewa się a wtedy zdarzają się zawiasy dysku.
Polecam w miarę tanią obudowę CoolerMaster - ELITE 335 (RC-335-KKN1-GP) Czarna - ok. 140zł
Co tam jeszcze zostało? Aha nagrywarka DVD. Może być LG albo lepiej Pioneer - oczywiście tylko SATA. No i na koniec last but not least - zasilacz. Tu polecam, może nie do końca popularną markę, ale mającą swą renomę - TACENS RADIX III - 520W - 14dBA ok. 260zł, choć oczywiście 520W to jednak trochę za dużo jak na ten zestaw, ale w perspektywie czasu okażę dobrą inwestycją.
Pozdrawiam i życzę udanego zakupu =D