Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1
  • 2

TEMAT:

O:jaki komputer stacjonarny? 2009/08/03 21:54 #4885

  • white_york
  • white_york Avatar
  • Wylogowany
  • Świeżak
  • Świeżak
  • www.whiteyork.mp3.wp.pl
  • Posty: 18
  • Otrzymane podziękowania: 0
wreszcie temat w którym mogę się wykazać xD

jak ktoś wcześniej się tu wypowiedział - lepsza mimo wszystko będzie platforma Intelowska, choć tu uwaga na seryjne chłodzenie!!! czasem wystarczy delikatne uderzenie w obudowę komputera i się uszkadzają nóżki coolera lub też cooler sam może odpaść od płyty i procesora co może skutkować nie tyle spaleniem procesora, bo Core 2 Duo wytrzymują duże temperatury, co niestabilną pracą komputera.
Proponuję procesor CORE 2 DUO E8400 3.0GHz LGA775 BOX (ok. 640zł), ze względu na dużą pamięć cache L2 (6MB), bo 4 rdzeniowe niezbyt się opłacają - nie wykorzysta się potencjału 4 rdzeni:/
Z płyt proponuję już coś pod DDR3, bo era DDR2 już się powoli kończy a te będą stopniowo drożeć zaś DDR3 tanieć i w końcu te będą tańsze.
Płytę najlepiej wybrać z dobrym chłodzeniem bo chipsety Intela w stresie osiągają duże temperatury:/
np. ASUS P5Q3 Intel P45 Socket 775 - dość droga do 500zł, ale warta swej ceny, szczególnie, że ASUS jak i inni liczący się producenci płyt głównych w tym GIGABYTE oraz MSI dają 36 miesięcy gwarancji na swe produkty.
Pamięci choćby najzwyklejsze Kingstony, ale byle 1333MHz, według mnie chłodzenie kości przy nie bawieniu się w overclocking nie ma sensu
KINGSTON KVR1333D3N9/2G - ok. 155zł
Dysk twardy to kwestia przyzwyczajenia - ja kupowałem zawsze Seagate i byłem zadowolony, na Samsungi czy Caviary też nie można narzekać. Choć po fatalnej serii Seagate 7200.11 dużo ludzi odwróciło się od Barracud. Teraz jest jednak bezproblemowo. Cache, który najbardziej jest wykorzystywany przy kopiowaniu dużych plików, przydaje się, ale 16MB to i tak wystarczająca ilość. Pamiętajmy, że każdy dysk może paść i czy będzie to 500GB czy 1TB dane i tak pójdą się ten tego jak nie robimy backupa najważniejszych plików:(
HDD SEAGATE 500GB ST3500418AS SATA II 16MB 3 LATA - ok. 205zł
Co do grafiki - jeżeli nie grasz to może być to słabsza grafika, byleby z HDMI.
Z intelem mimo wszystko lepiej pracują GeForce'y a do tego polecam wersji z serii Green (mają mniejszy apetyt na moc zasilacza). Piszesz, że chcesz cichy komputer, mimo wszystko odradzam karty typu Silent z samym radiatorem - za chwilę okaże się, że i tak będziesz musiał dołożyć tam wentylator:[
Dobry byłby np. GAINWARD GF 9600GT 512MB DDR3/256b D/H PCIE gr.edit - ok. 300zł
Obudowa musi być przewiewna ze względu na chłodzenie grafiki (od dołu będziesz mieć przecież kartę Creative i mniej placu) i posiadać dużo kieszeń na dyski, dlaczego? Po to żeby była przestrzeń co najmniej jednej kieszeni między dyskami bo jak każda rzecz obciążona nagrzewa się a wtedy zdarzają się zawiasy dysku.
Polecam w miarę tanią obudowę CoolerMaster - ELITE 335 (RC-335-KKN1-GP) Czarna - ok. 140zł
Co tam jeszcze zostało? Aha nagrywarka DVD. Może być LG albo lepiej Pioneer - oczywiście tylko SATA. No i na koniec last but not least - zasilacz. Tu polecam, może nie do końca popularną markę, ale mającą swą renomę - TACENS RADIX III - 520W - 14dBA ok. 260zł, choć oczywiście 520W to jednak trochę za dużo jak na ten zestaw, ale w perspektywie czasu okażę dobrą inwestycją.
Pozdrawiam i życzę udanego zakupu =D

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Ostatnia edycja: przez white_york.

O:jaki komputer stacjonarny? 2009/08/03 22:09 #4886

  • masahuku
  • masahuku Avatar
  • Wylogowany
  • Ekspert
  • Ekspert
  • Posty: 118
  • Otrzymane podziękowania: 0
Dodam od siebie tylko że jak kupisz procesor firmy KOSMOS który bedzie miał nawet PINCET rdzeni to jak instalniesz na tym kompie Win XP Home Edition to i tak system zobaczy tylko 1 rdzeń. XP Pro ponoc juz obsługuje 2 rdzenie a 4 rdzenie to juz jabłuszkowy Leopard.
pozdro.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

O:jaki komputer stacjonarny? 2009/08/04 06:36 #4887

  • Pietia
  • Pietia Avatar Autor
  • Wylogowany
  • Master
  • Master
  • Życie jest jak muzyka po prostu płynie...
  • Posty: 4791
  • Otrzymane podziękowania: 188
Dziękuję Wszystkim za tak cenne uwagi jak i szerokie potraktowane omawianego w wątku zagadnienia. To na pewno ułatwi w podjęciu ostatecznej decyzji.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Odp: jaki komputer stacjonarny? 2012/10/22 15:56 #17850

  • djrebel
  • djrebel Avatar
  • Wylogowany
  • Świeżak
  • Świeżak
  • Posty: 2
  • Otrzymane podziękowania: 0
jeśli chodzi o dobór sprzętu pod Fl studio to ja powiem tak:

-procesor czym wydajniejszy tym lepiej bo lepiej zeby pracował na kilkunastu procentach niż non stop na full a tak czsem bywa jak projekt jest obfity w ilość wtyczek filtrów i wszystkiego innego co potrzebuje mocy obliczeniowej.

-pamięć max 4gb ponieważ fl studio pracuje na platformach 32 bitowych a te mogą obsłużyć max 3,5 gb ramu.kupowanie wiekszej ilosci nie ma sensu bo system i tak ich nie zobaczy.

-monitor czym wiekszy tym lepszy większa przestrzeń robocza

-grafika jeśli sie nie gra na grach to ważne żeby obsłużyła monitor mowa o rozdzielczości i jakość kolorów 32 bity.jak ktoś myśli o zakupie dwóch monitorów w celu powiekszenia przestrzeni wizualnej to niech szuka karty z możliwością obsługi dwóch monitorów.

-karta dźwiękowa. nie wiem czemu tak dużo ludzi poleca sound blaster przecież ona się nie nadaje do produkcji.przede wszystkim bardzo szumi co można usłyszeć nawet na słuchawkach.za kwotę kilkuset zł bo tyle kosztuje soundblaster z wyższej półki ja bym wolał kartę asus xonar jeśli chodzi o kartę multimedialną.soundblastera bije ona na łeb.ale do domowego studia potrzebna jest przede wszystkim karta która współpracuje ze sterownikami ASIO i nie chodzi tylko o lepszą jakość dźwięku ale przede wszystkim o latencję.dobre karty schodzą poniżej 10ms. i to jest bardzo ważne.za nieduże pieniądze można kupić coś z m-audio audiophile lub ESI jul@ a jeśli ktoś korzysta z miktofonu lub zewnetrznego instrumentu np gitara to jakiś interfejs audio najlepiej z zasilaniem phantom.do zastosowań amatorskich do 600 zł myśle że mogę polecić m-audio fast track II albo droższy ale oferujący trochę więcej fucusrite scarlett 2i2.oba te interfejsy są podobnej jakości tyle że focusrite ma wyższą częstotliwość można już podpiąć dwa mikrofony lub dwa instrumenty.dla mnie dobre rozwiązanie ponieważ interfejs ma wyjście słuchawkowe do odsłuchu czego raczej nie ma w kartach pci a jak juz jest to jest zazwyczaj słaby wzmacniacz i ze słuchawkami studyjnymi nei daje sobie raczej rady.
-słuchawki: jak nagrywacie wokal to typu zamknietego.do pracy na samplach bez wokalu typ półotwarty.polecane firmy AKG lub bayerdynamic do zastosowań domowych nic lepszego nie trzeba.z bezfirmówek nie wiem co polecić trzeba poszukać jakiś opini na forach.ja pracuje na słuchawkach półotwartych i mnie to odpowiada.ważne jest też żeby słuchawki nie meczyły po kilku godzinach siedzenia z nimi zeby nie gniotły.ważne jest też żeby to były słuchawki studyjne a nie HiFi ze wzgledu na liniowy charakter pracy.

-głośniki: tylko monitory studyjne gdyż nie ubarwiaja dźwięków.końcowy projekt ma być z liniową charakterystyka pasma.sprzęt HiFi odradzam gdyż potem po odsłuchaniu na innym sprzęcie okazuje się że czegoś jest o wiele za dużo lub np.pasmo średnie ginie na rzecz wysokich częstotliwości nie mówiąc już o np.za dużym basie.polecane przez wielu ludzi monitory to alesis lub KRK ale są drogie.wydaje mi sie że nie ma na to rady jakie wybrać.trzeba iść do sklepu i odsłuchać a już na pewno trzeba się ich nauczyć bo nie będzie tu dynamiki jak w głośnikach HiFI dużo narzeka na brak basu i słusznie dudnić to raczej za bardzo nie będzie chyba że kogoś stać na monitory z membraną od 6" i za min 2000 zł.niestety coś za coś.nic nie polecę jeśli chodzi o tą sprawe bo każdy słyszy inaczej każdy oczekuje czegoś innego osd sprzętu i każdy robi inny rodzaj muzyki.kwestia doboru nic więcej.

na koniec chcę zaznaczyć że to jest sprzęt dla amatorów którzy robią produkcję w formie pasjitak jak ja.wiem że są sprzety innych firm i tańsze i droższe i nie bede sie sprzeczał że coś jest lepsze od tego co napisałem.ja podawałem tylko przykłady i kierunek w szukaniu sprzętu dla siebie i wydaje mi się że resztę wyboru mogę zostawić wam.wydaje mi sie że dla amatora to wystarczy i budżetowo tez źle nie jest.ja osobiście nie kupował bym sprzetu za wiele tys zł bo jako amator i tak pewnie go nie wykorzystam w 100% i na takie inwestycje wydaje mi się że trzeba mieć wiedzę, i warunki na studio i lata doświadczenia.wszystko jest kwestią gustu.pozdrawiam i udanych kompozycji życzę

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Odp: jaki komputer stacjonarny? 2012/10/22 17:21 #17855

  • N.E.X.
  • N.E.X. Avatar
  • Wylogowany
  • Platynowy forumowicz
  • Platynowy forumowicz
  • Posty: 2600
  • Otrzymane podziękowania: 330

pamięć max 4gb ponieważ fl studio pracuje na platformach 32 bitowych a te mogą obsłużyć max 3,5 gb ramu.kupowanie wiekszej ilosci nie ma sensu bo system i tak ich nie zobaczy


Też tak myślałem, ale jest jeszcze gorzej. Pojedyncza aplikacja w systemie 32bitowym może mieć zaadresowane maksymalnie ~ 2GB pamięci nawet jeżeli system obsłuży więcej. Nie wiem czy współczesne DAW to omijają ale z tego co wiem to nie.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Odp: jaki komputer stacjonarny? 2012/10/22 20:45 #17857

  • zgraja
  • zgraja Avatar
  • Wylogowany
  • Młodszy forumowicz
  • Młodszy forumowicz
  • Nie wychodząc z domu wspomagaj naukowców w badaniach kształtujących przyszłość świata. Aby dowiedzieć się więcej wejdź na stronę: http://www.boincatpoland.org
  • Posty: 37
  • Otrzymane podziękowania: 1
Już wypowiadałem się na ten temat w innym wątku, ale powtórzę w tym miejscu iż w kwestii pamięci RAM w FL Studio sprawa wygląda następująco:
To prawda, że FL Studio jest 32 bitowe, a 32 bitowe programy mogą wykorzystać maksymalnie 4GB RAM. FL Studio wykorzystuje jednak sztuczki, które pozwalają przełamać tą barierę. Są dwa pliki wykonywalne FL.exe i FL (extended memory).exe. Pierwszy z nich, do którego program instalacyjny umieszcza skrót na pulpicie potrafi wykorzystać jedynie 2 GB RAM, drugi z nich na systemach 64 bitowych potrafi wykorzystać 4GB. Jeśli korzystacie z pamięciożernych wtyczek VST to można je uruchamiać w trybie "bridged", co sprawia, że wtyczka uruchamiana jest w oddzielnym procesie, dzięki czemu każda z nich ma na swoje potrzeby 4 GB RAM-u (wtyczka 32 bitowa) lub więcej. Jeśli jest to wtyczka 64 bitowa to będzie miała dostęp do całej pamięci RAM komputera. Wtyczki VST uruchamiane we wrapperze w trybie "bridged" prawie nie zabierają pamięci RAM z puli dostępnej dla FL Studio. Poniżej przykład zajętości RAM w FL Studio dla różnych konfiguracji:
1. Samo FL Studio: 170 MB
2. FL Studio + Kontakt 5 tryb zwykły (bez załadowanych instrumentów i próbek): 322 MB
3. FL Studo + Kontakt 5 tryb zwykły + załadowanych 14 instrumentów: 1333 MB
4. FL Studo + Kontakt 5 tryb "bridged" + załadowanych 14 instrumentów: 189 MB

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

  • Strona:
  • 1
  • 2
Zasilane przez Forum Kunena